Ананиев: Заплатите в болниците могат да се повишат само с тяхно решение

Ананиев: Заплатите в болниците могат да се повишат само с тяхно решение Снимка: кадър NOVA

Коментар на бившия здравен и настоящ финансов министър.

Бившият здравен и настоящ финансов министър Кирил Ананиев коментира в ефира на NOVA актуалната обстановка и проблемите в здравеопазването у нас. 

Още при обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, за да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности", каза Ананиев. 

„Имаме инфекциозни отделения, които са специализирани в тази област. След като регионалните здравни инспекции направят анализ и видят, че се запълват местата в тези отделения, има областни щабове, които разглеждат ситуацията и вземат решение в кои от болниците да се отворят други отделения", добави той. 

Всеки директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията, би била осъдителна", добави той. 

Относно недостига на кадри в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемът на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение в следващите години. 

По думите му, финансовото министерство е провело разговори с Българския лекарски съюз, като са постигнали съгласие и са фиксирали заплатите на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 лв. - за лекари. Това е размерът, предвиден за достигането на началните основни заплати по колективния трудов договор. 

За догодина за първи път здравното министерство ще разполага с над 6,5 млрд. лева ресурс, което е увеличение с близо 12%, каза Ананиев. Зад това увеличение стоят конкретни цели, добави той. Тук се включват парите за хората на първа линия, както и необходимите средства за маски, костюми и дезинфектанти, за националната здравноинформационна система, за бъдещата детска болница, както и за тел. 112, който е доста остарял като техника и се нуждае от цялостно обновяване като система. Всички необходими средства за борба с пандемията са осигурени 100%, категоричен беше той.

Заплатите са сравнително ниски за България и много по-ниски в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че механизмът на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството. Може да се случи само с решение на болниците“, заяви Ананиев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: