Промишлената активност в еврозоната е в растеж за четвърти месец

Промишлената активност в еврозоната е в растеж за четвърти месец

През октомври промишлената активност в еврозоната продължава да е в растеж за четвърти пореден месец, показват окончателните резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit, цитирани от БНР. Проучването показва ускорение на производството и ръст на новите поръчки.  

Индексът PMI, измерващ активността в промишлеността, която не пострада по време на разгара на пандемията толкова силно, колкото сектора на услугите, нарасна през октомври до 54,8 пункта от 53,7 пункта през септември. Това е най-виското ниво на индекса от юли 2018 г. и над предварителния индекс на ниво от 54,4 пункта. 

Индексът, оценяващ само промишленото производство, който се разглежда като един от показателите за икономическото здраве, нарасна до 58,4 от 57,1 пункта. 

"Производството в еврозоната процъфтява през октомври, като наблюдаваме едно от редките в последните две десетилетия увеличаване на промишлените поръчки. Въпреки че данните предвиждат добри резултати за производството през четвъртото тримесечие, експанзията в този важен сектор се развива в тревожно неравномерно темпо в региона на единната валута", посочи Крис Уилямсън, главен икономист за бизнес-сектора в IHS Markit и допълни: 

"Германия за пореден път беше водеща, при това с голяма преднина пред останалите държави, тъй като немските предприятия отчетоха ръст на новите поръчки, който надмина всички данни от 25-годишната история на проучването". 

Агенция Ройтерс обаче отбелязва, че Германия, подобно на редица други държави от еврозоната, наложи отново рестриктивни противоепидемични мерки, които са почти толкова строги, колкото по време на локдаунда при първата фаза на коронавирусната пандемия през пролетта. Това предполага, че поне част от производствената дейност може да отбележи спад през следващите седмици. 

Повечето икономисти и анализатори отбелязват, че съществува голям риск втората вълна на коронавируса да спре икономическото възстановяване след първата пандемична вълна. 

Икономиката на еврозоната се сви с 11,8% през второто тримесечие, когато много предприятия бяха затворени и хората бяха призовани да останат у дома. Последва обаче значително по-добър от очакваното растеж от 12,7% през третото тримесечие, след като бяха облекчени и отменени редица от въведените по-рано през годината антивирусни ограничения. 

"Новото отслабване на бизнеса, ориентиран към потребителите, напомня, че макар производството като цяло да процъфтява, засега устойчивостта на възстановяването ще зависи от нормалното поведение на домакинствата и укрепването на пазара на труда. Предвид втората вълна на Covid-инфекцията, това устойчиво възстановяване все още изглежда някак далеч", коментира днешните данни Крис Уилямсън. 

Германия отново беше най-добре представящата се държава от най-големите четири икономики в еврозоната, като съответният промишлен PMI достигна най-високото си ниво за повече от две години и половина. Окончателният промишлен PMI в Германия се покачи до 58,2 от 56,4 през септември, като имаше рязко покачване на производството и рекорден ръст на новите поръчки. 

Доста по-умерен растеж в промишлеността отбеляза Франция поради по-бавното увеличение на производството. Окончателният промишлен PMI нарасна незначително до 51,3 от 51,2 преди месец. 

На фона на по-бърз растеж както на производството, така и на общите нови поръчки, Италия отчете ускорение на растежа до 31-месечен връх. Промишленият PMI се подобри през октомври до 53,8 от 53,2 през септември. Испанският промишлен PMI отбеляза повишение до тримесечен връх от 52,5 спрямо 50,8 през септември. 

 

Дaннитe нa Eвpocтaт пoĸaзвaт, чe oбщият бpyтeн вътpeшeн пpoдyĸт нa дъpжaвитe, ĸoитo cпoдeлят oбщaтa вaлyтa, e c 12,7% пo-виcoĸ пpeз тpитe мeceцa дo ĸpaя нa ceптeмвpи cпpямo пpeдxoднoтo тpимeceчиe. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: