ООН: Спад на глобалните преки чуждестранни инвестиции с 49%

ООН: Спад на глобалните преки чуждестранни инвестиции с 49%

Нетният поток от преки чуждестранни инвестиции към европейските икономики за първи път е станал отрицателен.


Глобалните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) спаднаха с 49% през първата половина на 2020 г. спрямо същия период на 2019-а и са на път да спаднат с до 40% в рамките на цялата настояща година в резултат на опасенията за дълбока икономическа рецесия заради коронавирусната криза. Това се посочва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), съобщава БНР.

Нетният поток от преки чуждестранни инвестиции към европейските икономики за първи път е станал отрицателен и е спаднал до -7 млрд. долара от +202 млрд. долара година по-рано, докато ПЧИ към САЩ са намалели през първите шест месеца на 2020 г. с 61% до +51 млрд. долара, според  доклада на UNCTAD. 

Основната причина е в отложените инвестиции от мултинационалните компании, за да се съхранят парични средства. Тенденцията се влоши и от отрицателните притоци в европейските икономики, главно в Нидерландия и Швейцария. ПЧИ в Северна Америка са намалели с 56% до 68 млрд. долара.

„Глобалните преки чуждестранни инвестиции за първите шест месеца на годината спаднаха почти наполовина, като този спад е по-драстичен, отколкото очаквахме за цялата 2020-а", заяви на пресконференция Джеймс Джан, директор на инвестиционното и корпоративното подразделение на UNCTAD. Очаква се ПЧИ да намалеят с 30 до 40% тази година и „по-умерено" с 5 до 10% през 2021 г., отбеляза той. 

Скоростта на спад в развитите икономики вероятно ще се изглади, тъй като през третото тримесечие имаше частична  инвестиционна активност, смятат анализаторите. Очаква се потоците към развиващите се икономики да се стабилизират, като Източна Азия вече показва признаци на предстоящо възстановяване.

Данните на UNCTAD обхващат и трансграничните сливания и придобивания, новите инвестиционни проекти на зелено и сделките за финансиране на проекти. Докладът показва, че през първите три тримесечия на 2020 г. стойността на трансграничните сливания и придобивания достига 319 млрд. долара.

Според анализаторите най-тежко са засегнати индустриализираните държави, които обикновено представляват около 80% от глобалните транзакции, като при тях инвестиционните потоци са спаднали до 98 млрд. долара - ниво, наблюдавано за последно през 1994 г. Въпреки спада през тази година, ПЧИ остават най-важният източник на външно финансиране за развиващите се страни, според UNCTAD. Акциите на глобалните ПЧИ възлизат на 37 трилиона долара в края на 2019 г.

Сред основните получатели на ПЧИ през 2019 г. най-силно намаление е отчетено в Италия, САЩ, Бразилия и Австралия, докато единствено Китай променя тази тенденция.

Китайските ПЧИ остават относително стабилни. През първата половина на годината спадът беше наистина скромен и според последните данни за първите 9 месеца общо тази година ПЧИ в Китай се увеличиха с 2,5 на сто", посочи Джеймс Джан. Най-големите преки чуждестранни инвестиции в Китай са в областта на услугите за електронна търговия, в специализирани технологични услуги и изследвания и разработки, отбеляза той.

В същото време световната търговия отчита спад от 5% за първата половина на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година, по данни на UNCTAD. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: