Защо Тръмп отказа интервю за предаването на CBS „60 минути"

Защо Тръмп отказа интервю за предаването на CBS „60 минути" Снимка: pixabay.com

Взе шапката си и се прибра вкъщи.

Във вторник президентът Доналд Тръмп внезапно приключи интервю с Лесли Стол от „60 минути“ и отказа да се върне за второ интервю заедно с вицепрезидента Майк Пенс.

Защо? Кайтлан Колинс и Халил Абдала от CNN обясняват: „Тръмп излезе от интервюто, защото беше разочарован от посоката на разговора на Стол, каза източник. А друг спомена, че по-голямата част от интервюто е била фокусирана върху коронавируса."

Което е напълно логично предвид това, което знаем за Тръмп.

Той е президент, който през целия си живот е живял в самостоятелно създаден балон. Той поддържа много тесен вътрешен кръг, който попълва предимно с членове на семейството и мъже и жени, които лично одобрява. Всеки, който се отклонява от предпочитаната сюжетна линия - „Вие сте страхотен, господин президент“, или бива изтласкан от вътрешния му кръг, или уволнен.

Този балон обикновено се издува до интервюта за медии, които президентът избира да даде. Във вторник сутринта Тръмп се обади в Fox & Friends, сутрешното предаване на консервативната кабелна мрежа, което ефективно функционира като мажоретен отряд за президента и всички негови политики. В сряда вечерта той ще се появи в кметство, домакин на Ерик Болинг от Sinclair Broadcast Group, друга консервативна телевизия.

Според кореспондента на Белия дом на CBS News Марк Нолър, Тръмп е дал 10 пъти повече интервюта на Fox, отколкото на която и да е друга медия, откакто стана президент. 

Тъй като изборите през 2020 г. наближават - и анкета след анкета показва, че Тръмп е явен аутсайдер срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън - президентът се оттегля все по-дълбоко в удобните граници на консервативния медиен свят, където той все още е представени като победител, който се бори за Америка и демократите, а медиите са дълбоко корумпирани сили, прикриващи различни незаконни дейности.

Но от време на време Тръмп е принуден да се измъкне от този балон с надеждата да достигне до избиратели извън твърдия си електорат. И тогава възникват неприятности. Защото истинските журналисти извън самоутвърждаващия се балон на Тръмп задават истински и трудни въпроси. Въпроси относно неправилното му управление по време на коронавируса. Въпроси за неприятностите му с казването на истината. Въпроси относно съмнителните му навици в Twitter.

Миналата седмица Тръмп седна в кметството със Савана Гутри от NBC. И, предсказуемо, не се получи добре за Тръмп. Най-вече защото Гутри отказваше да му позволи просто да казва неща, които не отговаряха на истината или не бяха убедени в нещата, за които не искаше да отговори. Тръмп се опита да поднесе новини - не в най-удачния вид - с отказа си да коментира QAnon, теория за интернет конспирация, която ФБР определи като потенциална заплаха за вътрешен терор, и разтърсващите, но разголващи отговори относно собствените му данъчни декларации.

Когато някой пукне балона на Тръмп, той отговаря обикновено с лични атаки:

Всички сметнаха, че това е толкова неподходящо“, каза Тръмп за Гутри на предизборна кампания ден след интервюто в кметството. Той също така предположи, че Гутри е „изчезнала" след интервюто. „Никой не може да я намери. В момента тя не е твърде популярна." Но Гутри беше домакин на предаването „Днес“ - както винаги е правила досега.

Което ни връща към „60-минутното" напускане на Тръмп.

Понеже Тръмп рядко е принуден да излезе от нереалния си балон, той не може да понесе нажежената атмосфера, когато реални репортери започнат да му задават истински въпроси. Затова той си взе шапката и се прибра вкъщи.



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: