Google превръща YouTube в сайт за пазаруване

Google превръща YouTube в сайт за пазаруване Снимка: pixabay.com

Купуваш директно, след като изгледаш видео за продукт.

Доклад на Bloomberg съобщава, че Google е в ранните етапи на превръщането на YouTube в сайт за пазаруване. Това би позволило на потребителите да купуват директно артикули, които виждат във видеоклипове. 

YouTube вече е своеобразна дестинация за пазаруване, тъй като 55% от потребителите използват видеоклипове, за да вземат решения за покупка. Когато обаче потребителите решат да закупят продукт след гледане на видео, те трябва да отидат на друг сайт, за да направят поръчката. Google иска да го направи така, че потребителите да могат директно да купуват продуктите, които виждат във видеоклипове, без да напускат YouTube. 

Google вече предприема стъпки чрез събиране на информация за продукти, представени във видеоклипове. Създателите на YouTube са помолени да маркират и проследяват продукти, показани в техните клипове. Крайната цел е да превърне видеотеката на YouTube в продуктов каталог, където потребителите могат да кликват върху артикулите, които виждат, и да ги купуват директно. 

Говорител на YouTube потвърждава, че функциите за маркиране на продукти се тестват с ограничен брой канали. Създателите ще имат контрол върху това кои продукти са маркирани в техните видеоклипове. Този проект се представя като „експеримент“. 

Google също е в процес на тестване на интеграция с Shopify за продажба на продукти чрез YouTube. Не е ясно как Google ще печели пари от това начинание. Предполага се, че Google ще направи процент от всяка транзакция.

Количеството потребителски данни, които Google вероятно ще събере, също е ценно за рекламни цели

В доклада не се споменава дали има финансов стимул за създателите да маркират продуктите във видеоклиповете си. От една страна, това може да отвори друг поток от приходи за YouTube, ако те правят комисиона, когато зрителите купуват маркирани продукти. От друга страна, това може да компрометира автентичността на съдържанието на създателите, ако внезапно правят пари от продукти, които предлагат.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: