Евродепутатът Цветелина Пенкова: Въвеждането на еврото ще има различни ефекти както за обществото, така и за българската икономика

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Въвеждането на еврото ще има различни ефекти както за обществото, така и за българската икономика Снимка: pikist.com

Тази важна стъпка трябва да бъде предшествана от анализ на възможностите и предизвикателствата.

Въвеждането на еврото ще има различни ефекти както за обществото, така и за българската икономика. Това каза Цветелина Пенкова, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент, по време на Международната конференция „България в еврозоната – предизвикателства и възможности“, предаде Агенция „Фокус“.

Евродепутатът обясни, че тази важна стъпка следва да бъде предшествана от анализ на възможностите и предизвикателствата, които стоят пред нас.

„Размяната на лева с еврото не е просто една деноминация на цените. Това на практика е отхвърляне на възможностите, предлагани от националните валути, за провеждане на активна парична политика, но в същото време въвеждането на еврото носи със себе си и предимства, които националните валути не са в състояние да предоставят. Случаят на България винаги е бил малко по-особен. От въвеждането на валутен борд през 1997 г. България не е имала самостоятелна парична политика. Обменният курс се фиксира спрямо еврото и това осигурява 100%  покритие на паричната ни база с резервната валута“, каза още Пенкова.

Цветелина Пенкова обясни, че не трябва да гледаме на процеса едностранчиво. „Трябва да имаме възможност да участваме в управлението и във вземането на основните решения в еврозоната. Не бива да гледаме на този процес едностранчиво. Въвеждането на еврото ще има различни ефекти – както за обществото, така и за българската икономика. Днес в залата ще се опитаме да опишем именно тези позитиви и трудности, с които ще се сблъскаме при прехода от национална към европейска парична единица“, посочи тя.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: