Меркел: Германия не може да си позволи ново затваряне

Меркел: Германия не може да си позволи ново затваряне

Страната отчете рекорден ръст на заразени с коронавирус за едно денонощие.

От икономическа гледна точка Германия не може да си позволи ново затваряне, както това през пролетта. Това заяви канцлерът Ангела Меркел на среща с премиерите на федералните провинции, с които договори затягане на правилата за носене на маски и ограничаване на посещенията в барове и ресторанти в райони с високи нива на заразяване.

Меркел призна, че резултатите от срещата не са напълно удовлетворителни. Не е било постигнато единодушие за това, дали да се въведе единна забрана за движение на гражданите от т. нар. рискови зони  - райони, където за седмица броят на заразените надвишава 50 на 100 000 жители. Тази тема ще се обсъжда и след есенните ваканции, които започнаха тази седмица в някои провинции.

„Приехме бюджет, който предвижда само за тази година нов дълг от над 250 млрд. евро. Поради тази причина не можем да си позволим, включително икономически, втора вълна на ограничения като тази през пролетта със същите последици", каза Меркел, като допълни, че не става дума само за здравната система.

Канцлерът подчерта, че страната е в критичен етап на борбата с COVID-19 и поведението на хората през следващите седмици ще има решаващо значение.

Междувременно Германия отчете рекорден ръст на заразените с коронавирус за едно денонощие. В рамките на последните 24 часа бяха регистрирани нови 6638 случая на COVID-19, което е най-големият брой от началото на пандемията в страната, показват данни на Института „Роберт Кох".

„Германия трябва да направи всичко възможно, за да спре пандемията", заяви още канцлерът. Тя призова младите хора да се откажат от забавления, при които се струпват много хора. Препоръчва се маските, които от април са задължителни в обществения транспорт и магазините, да се изискват задължително и в обществени пространства, където хората са близо един до друг в райони с над 35 новозаразени на 100 000 души седмично.

Спрямо други европейски страни Германия има сравнително ниски нива на заразени и починали с COVID-19 засега, но през последните седмици бройките скачат и Ангела Меркел предупреди, че може да се стигне до 19 200 новозаразени дневно, ако сегашната тенденция продължи.

Здравният министър Йенс Шпан обяви, че започва нов режим на тестване с акцент върху рисковите групи и здравните работници вместо върху пристигащите от чужбина.