„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на природния газ от декември

„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на природния газ от декември

Това ще бъде третият пореден месец, в който цената на синьото гориво се вдига.

Държавният газов доставчик „Булгаргаз" очаква ръст на цената на природния газ за   декември до около 5%. Това сочат обявените разчети на дружеството, съобщават от „Булгаргаз". Окончателната цена ще стане ясна на 1 декември.

Прогнозната цена на природния газ за декември е 27,64 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е ръст с около 5 на сто от предлаганата цена за ноември.

В съответствие с изискванията на чл. 36а от Закона за енергетиката, „Булгаргаз” ЕАД, дъщерно дружество на Български енергиен холдинг ЕАД, в едномесечен срок преди подаване в КЕВР на заявлението за изменение на действащите цени, следва да го оповести в средствата за масова информация.

Това ще бъде третият пореден месец, в който цената на синьото гориво се вдига след октомврийското поскъпване от 10 на сто и очакваното повишение за ноември с почти 6%. Очаква се цената от следващия месец да стане 26,25 лв./МВтч без такси и ДДС. Дали обаче това ще е крайната цена, ще се разбере на 1 ноември. 

В момента природният газ, осигуряван от държавната фирма, струва 24,72 лв./MВтч , докато за миналия месец цената бе 22,46 лв. Това значи, че „Булгаргаз“ възнамерява да поиска увеличение спрямо сега действащата тарифа с 11,81%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: