Послание на САЩ към Великобритания при двустранни търговски преговори: или ние - или Китай

Послание на САЩ към Великобритания при двустранни търговски преговори: или ние - или Китай Снимка: Photo by Roberto Catarinicchia on Unsplash

Предложената клауза се разглежда от дипломатите като лост за възпиране на по-близките отношения на Обединеното кралство с Пекин.

Американското правителство притиска Великобритания на двустранни търговски преговори, за да направи избор между САЩ и Китай.

САЩ се стремят да добавят клауза, която би им позволила да се оттеглят от части от сделката, ако Великобритания постигне търговско споразумение с друга държава, което САЩ не одобряват. Предложената клауза не споменава конкретно Китай, но британските дипломати във Вашингтон я възприемат като лост за възпиране на по-близките отношения между Великобритания и Китай.

Обединеното кралство разгледа клаузата като равностойна на обществения натиск, който САЩ оказват на Великобритания, за да не постигне споразумение с Huawei за предоставяне на 5G телекомуникационна мрежа на Обединеното кралство. Повечето спорове относно търговските преговори между САЩ и Великобритания досега бяха насочени към цените на лекарствата, хранителните стандарти и дигиталния данък.

Предложената клауза се основава на член 30 от споразумението САЩ-Мексико-Канада, който блокира непазарните икономики. Въпреки че Обединеното кралство формално не се противопоставя на подобни клаузи, британските дипломати се притесняват, че в настоящия контекст това ще даде на САЩ широко и небалансирано влияние върху политиката на Обединеното кралство спрямо Китай.

Дипломатите в Обединеното кралство са загрижени, че решимостта на Доналд Тръмп да използва коронавируса като политическа пръчка, с която да победи Китай и да осигури преизбирането си, ще постави правителството на Великобритания под силен външен натиск, за да застане на страната на САЩ срещу Китай. Подкрепата за по-силна антикитайска позиция също нараства сред консерваторите.

Бившият канцлер на хазната Джордж Озбърн заяви, че въпреки това е уверен, че Борис Джонсън няма да се поддаде, казвайки: „Любопитно е, че членът на кабинета, който най-много се застъпва за ангажимента с Китай, е министър-председателят. Той е перфектно подготвен да устои на част от натиска.”

Академичен труд на Школата за управление на Джон Ф. Кенеди предполага, че дори минисделка може да представлява дилема за Обединеното кралство, тъй като може да го въвлече в нововъзникваща външна и икономическа политика на САЩ, основана на антикитайска двустранност, и така да затвори вратата за планове за глобална Великобритания.

Трудът също цитира неназован правителствен служител на Великобритания, който казва: „Разговорите могат да завършат с политическо изявление, което дърпа Великобритания към антикитайски, антикооперативен поглед към света.“

Някои официални представители на Обединеното кралство смятат, че все още има шанс за Обединеното кралство, което се опитва да постигне предварително споразумение с Китай преди президентските избори в САЩ, като твърди, че ще окаже натиск върху ЕС да постигне споразумение с Великобритания до края на сделката.

Те също така смятат, че перспективата за сделката във Великобритания може да бъде използвана като лост за убеждаване на Тръмп да приеме по-многостранен подход към коронавирусната криза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: