Експертите съветват: Кои инвестиции в благородни метали са най-изгодни

Експертите съветват: Кои инвестиции в благородни метали са най-изгодни Снимка: pikist.com

Руски експерти предлагат алтернативи на инвестициите в злато.

„Хората, които искат да разнообразят инвестициите си в метали, си струва да обърнат внимание на среброто, чиято доходност си съперничи с тази на златото, както и на платината и паладия, използвани в промишлеността", съветват руски експерти, интервюирани от РИА Новости.

 

„Среброто има по-висок потенциал за доходност, тъй като основна част от метала се добива в медни и оловно-цинкови находища. Т.е. при голямо търсене на пазара на сребро и съответно при ръст на цените добивните компании могат и да не реагират с допълнителни инвестиции в производството, тъй като се ориентират, например, към цената на медта", казва старши анализаторът на „БМК Мир инвестиции" Виталий Громадин, добавяйки, че въпреки факта, че доходността на среброто може да се окаже по-висока от златото, рисковете от инвестиране тук са по-високи.

 

Платината, която се използва активно в промишлеността, също се явява достойна алтернатива на златото, отбелязва Громадин. Така например платината, заедно с паладия, се използва активно като катализатор за двигатели с цел намаляване на вредните емисии, но вторият метал „изглежда вече скъп и много волативен (нестабилен)", смята експертът.

 

„При платината се вижда ясен потенциал за растеж до 1100-1200 долара за тройунция. За прогнозиране цената на среброто обикновено се използва съотношението му към златото на ниво 70-75. Съответно при нашия прогнозен диапазон за цената на златото от порядъка на 2200-2400 долара за тройунция, за среброто целта е над 30 долара за тройунция", прогнозира Громадин.

 

Експертът все пак предупреждава, че инвестициите в метали са много нестабилни и не създават никакъв допълнителен доход, освен прираст на стойността. Още повече, че има такса за съхранение, въпреки че при част от благородните метали обикновено тя е малка спрямо пълната стойност на метала.

 

„За дългосрочни инвестиции в определени метали или група метали е по-добре да се изберат компании, които се занимават с тяхната разработка", заключава експертът.

 

Финансовият мениджър на УК „Алфа Капитал" пък напротив, съветва да се обърне внимание на паладия. „Като се има предвид ръста на използването на личните превозни средства, в света може да възникне дефицит на този метал и в резултат на това цените му могат да нараснат", обяснява той.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: