Най-високата минимална заплата в света е в Женева

Най-високата минимална заплата в света е в Женева Снимка: pixabay

Женева е четвъртият от 26 швейцарски кантона, който гласува по въпроса.
Минималната заплата сега там ще е 23 швейцарски франка на час ($ 25).

Референдум

На референдума 58% от гласовете са подадени в подкрепа на това решение. За установяването на такава минимална  заплата са синдикатите, провъзгласявайки като цел борба с бедността и подкрепа за социалната интеграция.
 

Кой ще спечели?

Новата минимална заплата ще засегне около 6% от работниците, посочва в изявление държавният съветник от Женева Мауро Поджиа. Синдикатите уточняват, че пряко ще се  възползват от високата минимална заплата около 30 000 души, две трети от които са жени.

Според Поджиа, при 41-часова работна седмица новата минимална заплата ще генерира доход от около 4000 швейцарски франка месечно (около 4347 долара).

Синдикатите констатират, че пандемията от коронавирус е потвърдила, че значителна част от швейцарците не могат да си позволят да живеят в Женева. Отбелязва се, че размерът на минималната работна заплата е само „минимум, който няма да позволи на хората да паднат под прага на бедността“.

Праг на бедност

За 2018 г. Швейцарската федерална статистическа служба изчислява линията на бедност за семейство от двама възрастни и две деца на 3968 франка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: