В Калифорния предприемат радикални мерки за борба със смога

В Калифорния предприемат радикални мерки за борба със смога Снимка: lifeglobe.net

Щатът ще забрани продажбите на бензинови автомобили към 2035 г.

Губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм в средата на септември нареди всички продадени в щата пътнически автомобили до 2035 г. да преустановят изхвърлянето на вредни емисии. Това е една от стъпките в борбата срещу изменението на климата и замърсяването на въздуха със смог.

 

По данни на администрацията на губернатора транспортният сектор е причина за повече от половината от въглеродното замърсяване на Калифорния, а някои части на щата страдат от едно от най-токсичните атмосферни явления в страната - смога. „Твърде много десетилетия позволявахме на автомобилите да замърсяват въздуха, който сега дишат нашите деца и семейства", се казва в обръщението на Нюсъм.

 

„Нашите автомобили не трябва да усилват обстановката, причинена от горските пожари, и да добавят към нея още дни, изпълнени със задимен въздух. Автомобилите не трябва да принуждават ледниците да се топят или да се повишава морското равнище, застрашавайки нашите ценни плажове и бреговата линия.“

 

Заповедта е описана като агресивен опит да се отклони държавата от зависимостта на изменението на климата от изкопаемите горива. Ще бъдат разработени правила, които предписват всички продажби на нови леки и товарни автомобили в щата до 2035 г. да произвеждат нулеви емисии, а до 2045 г. без изхвърляне на вредни газове да са всички средни и тежки камиони, където това е възможно.

 

Според губернатора тази заповед няма да попречи на жителите на Калифорния да притежават бензинови автомобили или да продават употребявани модели. Той действително призовава за партньорство с частния бизнес, за да се ускори създаването на зарядни мрежи за електрически автомобили и станции за екологично чисти горива, такива като водорода.

 

Калифорния е голям автомобилен пазар, но опустошителните горски пожари станаха често явление тук. В щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон тази година адските пожари изпепелиха повече от 2 милиона хектара гори, десетки хора загинаха и стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

 

Базираната в Калифорния компания Tesla заяви, че намалява разходите за акумулаторни батерии, за да ускори глобалния преход към възобновяеми източници на енергия, и може да пусне модел с автоматично управление за 25 000 долара след около три години.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: