Правителството одобри ресорни министри на ЕС

Правителството одобри ресорни министри на ЕС Снимка: pixabay.com

Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) ще се състои на 6 октомври.

Правителството одобри позицията на България за участие в неформален видеоконферентен разговор на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), който ще се проведе на 6 октомври

В рамките на дневния ред е предвидено Съветът да постигне общ подход по предложението за създаване на Механизъм за възстановяване и развитие, а Европейската комисия да представи Пакета за дигитални финанси и Плана за действие по изграждането на Съюза на капиталовите пазари.

По време на заседанието се очаква ЕКОФИН да одобри мандата на ЕС за срещата на министрите на финансите и на управителите на централните банки на държавите от Г-20, както и изявлението на министъра на финансите на Германия - Олаф Шолц, в качеството му на председател на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, в рамките на годишните срещи на Международния валутно-финансов комитет. Двете среши ще се проведат в периода 15-16 октомври 2020 г.

Одобрена е също позицията на България за участие в неформална ad hoc видеоконференция на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“, която ще се проведе на 2 октомври. В рамките на срещата министрите ще обсъдят реформата в Световната здравна организация и ролята на ЕС и държавите членки в процеса на реформата. 

България счита, че превръщането на ЕС в глобален лидер по отношение на готовността за трансгранични здравни заплахи зависи до голяма степен от прилагането на прозрачни действия и координиран подход. В същото време всяко едно действие на ниво ЕС следва да гарантира необходимата гъвкавост, съобразена със спецификите на националните здравни системи на държавите членки. 

По отношение на реформите в СЗО - те следва да бъдат напълно обосновани и към тях да се пристъпи след независима външна комплексна оценка, оценка на въздействието, на опита и усвоените уроци от настоящата пандемия, както и след широк дебат в международен и в национален план.

Министерският съвет одобри и българската позиция за участие в неформалната среща на министрите на околната среда на ЕС, която ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в Берлин. Министрите ще обсъдят дали проектът на Глобална рамка за биологично разнообразие след 2020 г., която предстои да бъде приета от 15-ото заседание на Конференцията на страните по Конвенцията за биологично разнообразие (2021 г., Кунмин, Китай).

Тема на дискусията ще бъде и приетото на 17 септември т.г. от ЕК Съобщение „Засилване на климатичната амбиция на Европа до 2030 г. - Инвестиране в климатично-неутрално бъдеще“ и придружаващата го оценка на въздействието. България вече заяви своята подкрепа за постигане на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. 

Страната ни подкрепя визията, че грижата за околната среда и климата трябва да е неизменна част от мерките за възстановяването на Европа от кризата, която пандемията причини и продължава да задълбочава. На мнение сме, че водещите принципи и сега, наред с екологичните ни цели, трябва да бъдат запазване на конкурентоспособността, икономическия растеж и социалното благополучие във всички държави членки.

Неформално видеоконферентно заседание ще проведат и енергийните министри на държавите членки на Европейския съюз на 5-6 октомври. Предвижда се да бъдат обсъдени подходи за постигане на енергийните цели за 2030 г. От страна на ЕК ще бъде представената Водородна стратегия за климатично-неутрална Европа. След провеждането на дискусиите Европейската комисия ще представи информация за прегледа на националните планове за енергетиката и климата, както и за новия План за климатична цел за 2030 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: