Изкуствен интелект открива потенциално опасни шофьори

Изкуствен интелект открива потенциално опасни шофьори Снимка: pikist.com

Международен екип от учени обедини технологиите за разпознаване на регистрационни номера на коли и на лица и създаде алгоритъм, който може да открие шофьори с опасен стил на шофиране и навици, понижаващи вниманието им зад волана.

 

Всяка година повече от един милион души по целия свят загиват в автомобилни катастрофи. Причина за пътнотранспортни произшествия често става опасното шофиране и невнимание на водача.

 

Някои шофьори могат да заспят зад волана или да говорят по телефона, което ги разсейва от пътната ситуация. Ако такова опасно поведение на пътя се пресече навреме, могат да бъдат избегнати много инциденти.

Изследователи от университета Едит Коуен, университета в Малайзия и университета в Мелбърн публикуваха статия в списание Sensors, описваща новия им алгоритъм, който може да открива в потока от автомобили потеницално опасни шофьори.

 

Първоначално изследователите се стремят да създадат програма, която да идентифицира ясно регистрационните номера на автомобилите при всякакви метеорологични условия, дори при слаба осветеност или силен дъжд. Алгоритъмът се оказва много точен и обработва постъпващите в него данни за части от секундата.

 

Като извадка в помощ на изкуствения интелект учените използват записи от пътни камери, инсталирани на малайзийска магистрала. На всяко изображение изследователите отделят интересуващата ги област. След това програмата извлича обекти от тази област и ги използва за машинното обучение. Авторите проверяват правилността на идентифицирането на регистрационните номера и коригират работата на невронната мрежа.

 

В резултат на това учените получават алгоритъм, от който практически е невъзможно шофьорът да скрие регистрационния номер на автомобила си на пътя. След това авторите свързват тази програма с друга невронна мрежа, разпознаваща лицата на хората зад волана.

 

Тази втора невронна мрежа може също така да определи дали човекът е пристегнат с предпазен колан, дали говори по телефона зад волана или заспива.

 

Към тези две програми може да се добави трета, която анализира маневрите на водача на пътя и определя колко опасен е неговият стил на шофиране. Работейки съвместно, тези алгоритми могат да създадат база от имена на шофьори, чието поведение на пътя е опасно и застрашава живота на околните.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: