Кои са петте суперсили към 2040 г.?

Кои са петте суперсили към 2040 г.?

САЩ със сигурност са една от петте суперсили след 20 години. Но няма ли да има изненади ?
Какво означава суперсила: Съгласно британския модел, изработен, когато Великобритания е била суперсила:
1. Стратегическа позиция в света: Не можете да бъдете суперсила, ако постоянно сте под заплахата  на съседите си и постоянно имате необходимост от сигурност. Британците имат това предимство благодарение на позицията си на острова, което също им дава пълен контрол върху много натоварената транзитна зона, „английския канал“. 
2. Мощен и гъвкав флот: Британците са имали най-мощния флот на планетата до Втората световна война и това им е служило добре, като са били в състояние да контролират световните океани, позиция, която сега имат САЩ. 
3. Технологично предимство: В разцвета на Британската империя те са били толкова по-напреднали, че конкурентите им понякога са вадили мечове срещу британските пушки. 

Или можете да използвате американския модел за суперсила:
Гарантиране на физическа сигурност за всички: САЩ в разгара на студената война дадоха  да се разбере, че всяка страна, която е част от икономическата им система (капитализъм), ще бъде защитавана срещу съветска атака. 
Гарантиране на морска сигурност за всички: Военноморските сили на САЩ охраняват световните океани, те са тези, които защитават пратките, преминаващи от протока Хормуз до безброй страни, и корабоплаването от страни, далеч от Америка, като Малайзия и Саудитска Арабия. Без САЩ всяка държава би трябвало сама да се грижи за собствените си пратки. Дайте на всички достъп до пазара: САЩ отвориха своя пазар за всички, които искаха да се присъединят към тяхната система като размяна на техния съюз срещу СССР и това се получи чудесно. Тъй като Съветския съюз го няма вече почти 30 години, това позволява на Европа да изнася по свой начин, а Китай да постигне нечуван икономически възход. Глобална валута: Доларът е фактическата глобална валута. Ако Австралия търгува с Чили, тя ще поиска плащане в щатски долари, тъй като няма нужда от чилийски песо. Една суперсила трябва да има валута с доверие. Водени от така описаните модели малко е вероятно до 2040 г. други  освен САЩ да успеят да постигнат по един или друг начин качествата  на суперсила, но има регионални сили, много от които биха били изненадващи за мнозина:

Северна Америка. САЩ: Земята на свободната конкуренция контролира глобалната валута, световните океани, няма заплахи близо до дома им, има най-мощната армия в света, има повече вътрешни водни пътища от останалия свят, взети заедно, което  прави капитала на страната мощен и производството евтино, за разлика от една Бразилия, например. САЩ имат демографско предимство - млади хора, готови да поемат ролята си на честни данъкоплатци. САЩ със сигурност ще бъдат глобалната сила към 2040 г. 

Европа. Франция: С края на глобализацията през следващите години почти сигурно е, че Франция е позиционирана като регионална сила, тя има много добър вътрешен пазар за разлика от германците, които зависят от износа. Поради своето географско положение Франция би се защитавала много по-лесно от другите западноеврпейски държави. Не по-маловажно е и обстоятелство, че тя до голяма степен е независима от НАТО. Франция няма добра демография, но в сравнение с другите европейски потенциални сили тя е много добра. Французите имат продоволствена сигурност, която не зависи от външни фактори. Добър флот, който се конкурира само с този на Обединеното кралство и в по-малка степен - с италианския. Контролът на Средиземноморието е на картите за французите.

Близък изток. Турция: От Първата световна война насам турците не са вече онзи регионален хегемон, който контролира Мармара и  кръстопътя на Азия и Европа. В сегашния световен ред турците бяха принудени да отворят Мраморно море за международни кораби след Първата световна война, второ - съветското и югославското господство над някогашните им богати територии, трето - осигуряването на глобална морска сигурност от американците, които контролираха Мармара и омаловажиха ролята на Турция. Но нещата започват да се обръщат, СССР и Югославия отдавна ги няма, а американците вече нямат толкова голям интерес или ползи от патрулирането на световните океани, всичко това връща обратно важността на Мармара и тяхното ключово географско положение. Те имат втората най-способна армия в НАТО, младо население и добра демография. Те са мотивирани да отидат, където искат, било то в   съюз с България и Румъния, за да имат  достъп и влияние на Балканите, или с връщането си на контрола над Кавказ и поемане на контрол над Близкия изток, да започнат да мечтаят за Северна Африка, дори да се заемат с Крим. Разбира се, те не могат да действат ефективно във всички посоки, така че изборът им ще определи бъдещето им. 

Азия. Япония: Защо Япония? Най-старото население в света, ужасна демография и малко обработваема и плодородна земя. Но отговорът е не толкова защо Япония, колкото защо не Китай? Отговорът е прост: Военноморски сили. След като САЩ престанат да патрулират световните океани, китайците трябва да закарат танкерите си в не толкова стабилния Близък изток, да доведат своите военни, за да ги предпазят от всякакви набези или проблеми по пътя, и да направят пътуването през приятелския южен азиатски квартал, Виетнам, Индия, Пакистан, Мианмар, Тайланд, Индонезия и Филипините по-малко опасно. Повечето от тези страни имат неприязън и способности да нанасят удари по китайски танкери, ако поискат, най-вече Индия, която има най-много възможности и интерес да го направи. На хартия Япония няма армия. Но в действителност тя е близък партньор с военните на Съединените щати и притежава най-способния флот в Азия, може би втория най-добър в света. Сравнете това с китайския флот, при който 8 от 9 кораба не могат да бъдат експлоатирани на повече от 1000 мили от брега. Японците имат възможности да повишат своята енергийна сигурност и работят усилено по въпроса. Няма енергия, няма държава.  

Южна Америка. Аржентина: Политически, икономически и като цяло нестабилна Аржентина трябва да се превърне в следващата регионална сила в Южна Америка. Бразилия е тема за по-голям размисъл, но е важно да се спомене колко скъпо и трудно е производството и транспортирането на храни и доколко това зависи от международната система. Аржентина има почти съвършена демография, по-голямата част от населението са млади хора, по-малка част от работещите са на средна възраст и още по-малкa са пенсионерите. Аржентина е уникална в Южна Америка, има най-обработваемата земя на континента и 3 основни реки: Парана, Парагвай и Уругвай, всички  те достигат до Буенос Айрес, което го прави евтин и лесен за доставки. Тези  реки са в съседство с  обработваема земя и за разлика от останалата част от Южна Америка там има истинска зима, която убива вредителите безплатно. Аржентина има също естествени бариери, които я правят почти непроницаема, на изток са Андите, които я отделят от Чили, на запад е Атлантическият океан, на юг е Южният полюс, реките дават естествени буфери от Уругвай и Бразилия, а на север лежи единственият път за инвазия към Аржентина. Икономиката на Аржентина е пример за учебник за това как политическите решения могат да кореспондират с почти съвършените географски предимства. И ако Аржентина разбере, че това е правилната политика, тя може да се издигне на световната сцена. Единственото нещо на пътя на Аржентина си остават самите аржентинци.