Четири големи пазара на луксозните жилища, за които се прогнозира ръст на цените

Четири големи пазара на луксозните жилища, за които се прогнозира ръст на цените Снимка: Globallookpress

Пандемията от коронавирус оказа значително влияние не само върху различни индустриални сектори, но и върху пазара на елитни жилища в целия свят.
Експертите от Knight Frank публикуваха доклад, в който се посочва, че преди пандемията експерти са прогнозирали повишаване на цените на жилищата на много пазари, включително Париж, Маями, Берлин, Женева и Сидни. Прогнозата бе, че ръстът на цените на луксозните недвижими имоти в Париж ще бъде 7%, в Маями и Берлин - 5%, а в Женева и Сидни - 4%.

В същото време съставителите на доклада от Knight Frank отбелязват, че въпреки факта, че епидемията забави покачването на цените на елитните жилища, цените ще продължат да нарастват на четири пазара.

Лисабон


Като цяло от Knight Frank са анализирали динамиката на цените на 20-те най-големи пазари за луксозни недвижими имоти в света и само четири пазара са показали признаци, които позволяват на експертите да заключат, че цените на недвижимите имоти ще се повишат. В същото време те отбелязват, че ръстът ще бъде незначителен - от 0,1% до 4,9%.

Лисабон се оказва сред градовете, в които до края на 2020 г. ще има увеличение на цената на луксозните жилища. Освен това, както казват експертите, през 2021 г. ръстът на цените на жилищата в този град ще бъде още по-висок -  5% или повече.

Монако

Пазарът на недвижими имоти в Монако също ще остане сред растящите през тази година. Според експерти това до голяма степен се дължи на факта, че на тези пазари като цяло има недостиг на оферти при високо търсене, а освен това все още се сключват сделки поради разхлабване на карантината. През 2021 г. се очаква ръстът на цената на луксозните жилища в Монако да варира от 0,1% до 4,9%.

Шанхай

Шанхай също е сред „щастливите четири“ градове, където ще има увеличение на цената на луксозните жилища. Но сред градовете с падащи цени на жилищата са Буенос Айрес, Хонконг, Мумбай, Сингапур, Ванкувър, Берлин, Кейптаун, Женева, Лондон, Лос Анджелис, Мадрид, Мелбърн, Маями, Ню Йорк, Париж и Сидни.

Ако говорим за прогноза  за 2021 г., то  ръстът на стойността на елитните жилища се очаква да достигне 0,1-4,9%.

Виена

И Виена е сред градовете, в които според Knight Frank се предвижда ръст на цената на луксозните жилища. Същевременно съставителите на доклада отбелязват, че тъй като в света съществува несигурност, свързана с коронавируса, реалната ценова динамика може да се различава от прогнозите в посока надолу. Ако говорим за прогнози за 2021 г., то експертите предполагат, че ръстът на цената на луксозните жилища във Виена ще бъде от 0,1% до 4,9%.