С кърмене можем да спестим 300 млрд. долара

С кърмене можем да спестим 300 млрд. долара Снимка: www.pexels.com

С подпомагане на кърменето може да се спасят 800 000 деца и да се спестят 300 милиарда щатски долара всяка година по изчисления на Световната здравна организация (СЗО).
Въпреки доказаните здравословни и икономически ползи от кърменето, малко деца са кърмени до 6 месеца, както препоръчва СЗО. В световен мащаб приблизително 1 на 3 бебета под 6 месеца е кърмено. За последните две десетилетия няма повишение на този показател. 

Кърменето носи значителни ползи както за жените, така и за децата в богатите и бедните страни. 

Недостатъчното кърмене струва на света близо 1 млрд. долара на ден. А спасените животи на загинали деца под 6 месеца са 800 000 за една година. В допълнение: почти половината от всички диарични заболявания и една трета от всички респираторни инфекции при деца в страни с нисък и среден доход могат да бъдат предотвратени с повишен процент на кърмене.   

Децата, които се кърмят, се представят по-добре при тестове за интелигентност. Те са също така с по-малка вероятност от наднормено тегло или затлъстяване. По-малко податливи са на диабет. Майките, които кърмят, намаляват риска от развитие на рак на гърдата и яйчниците. При сегашните нива на кърмене се предотвратяват приблизително 20 000 смъртни случая от рак на гърдата, а допълнителни 20 000 могат да бъдат предотвратени, ако кърменето се предпочита.  

Кърменето укрепва икономиката.

Освен ползите за здравето, новите проучвания на СЗО представят ползите за икономиката от насърчаването на кърменето по целия свят. Констатациите на СЗО са, че глобалните икономически загуби от по-ниско ниво на кърмене достигат повече от 300 млрд. щатски долара през 2012 г., което се равнява на 0,49% от брутния национален доход. 

Увеличаването на процента на кърмене за бебета под 6-месечна възраст до 90% в Бразилия, Китай и САЩ и до 45% в Обединеното кралство би намалило разходите за лечение на често срещани детски заболявания като пневмония, диария и астма. Това би спестило огромни суми на здравните системи в тези страни (2,45 млрд. щатски долара в САЩ; 29,5 млн. долара в Обединеното кралство; 223,6 млн. долара в Китай и 6,0 млн. долара в Бразилия).   


Защита и насърчаване на кърменето.

Световната здравна асамблея прие Международен кодекс за маркетинг на заместителите на кърма през 1981 г., за да защити обществото от неподходящи маркетингови стратегии. Въпреки това този кодекс е слабо прилаган. В резултат на това агресивният маркетинг на заместители на кърмата подкопава усилията за подобряване на процента на кърмене. Глобалните продажби на адаптирани млека са 70,6 млрд. щатски долара до 2019 г.

За да се преодолее този проблем, е формирана Глобалната инициатива за застъпничество на кърменето, ръководена от УНИЦЕФ и СЗО в сътрудничество с международни партньори. Като първа стъпка се създава мрежа за глобален мониторинг и подкрепа за прилагане на Международния кодекс (NetCode). 

Друга страна на проблема е държавната политика по кърмене на всяка една страна. Трябва да се инвестира в политики и програми, които подкрепят кърменето на жените. Да се обърне внимание на подкрепящите здравни грижи, адекватните права за отпуск по майчинство, условията на работното място, консултации и образователни програми. Всичко това ще помогне за повишаване процента на кърмене.   

„Ако жените удължат майчинството си, всъщност ще се увеличи както техният потенциал, така и този на наследниците им. А това логично ще доведе до икономически подем“, Роуд Матисен.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: