Германия: Обезщетение за хомосексуалистите в Бундесвера

Германия: Обезщетение за хомосексуалистите в Бундесвера Снимка: Pixabay

Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер иска да обезщети гей войници от Бундесвера, които са били системно дискриминирани между 1955 и 2000 г. Тя се извини на засегнатите.

„Отношението на Бундесвера към хомосексуалността беше погрешно и изоставаше от обществото - министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер намери ясни думи. - Срамно и нечувано е, че войската системно дискриминира хомосексуалистите в продължение на десетилетия, откакто е основана.”

Като Дирк Кох. Той е освободен от войските през 1964 г. като безчестен. „Можете ли да си представите как се чувствах?“, пита той. „Този ден, в 12 часа на обяд, бях без дом, обеднял и унижен от Бундесвера."

Едва през 2000 г. тогавашният министър на отбраната Рудолф Шарпинг прекратява практиката, и то само под натиск отвън, според Крамп-Каренбауер, поради конституционна жалба. Наказателното преследване на хомосексуалистите беше през последните 30 години: „Много съжалявам за тази практика. И се извинявам на страдащите от нея."

Kрамп-Каренбауер представи проучване от над 360 страници. Резултатът: За Бундесвера хомосексуалността е сериозен недостатък и риск за сигурността. „Едва ли мога да си представя какво постоянно напрежение, какъв страх, но и какво унижение е било." Сега министърът иска да реабилитира засегнатите. Тя също така планира ,макар и символично, изплащане на обезщетение.


Всичко това е добро и правилно от гледна точка на Зелените, според техния говорител за Queer политиката Свен Леман. Но  то идва късно: „Много от бившите войници вече са на много напреднала възраст. И ако сега трябва да имат нещо като обезщетение, то тогава трябва да има бърза и небюрократична процедура за този закон."

Крамп-Каренбауер обяви, че законът скоро ще влезе за гласуване в Бундестага. „Днешният Бундесвер е различен, дори ако все още да има дискриминация", смята тя.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: