Местен патриотизъм: С какво се гордеят германците?

Местен патриотизъм: С какво се гордеят германците? Снимка: Pictore alliance/imageBROKER/fellow

У германците не е прието да демонстрират гордост от страната си. Но затова пък те без проблеми показват своята любов към родния град или регион.

Едва през последните години някои германци започнаха от време на време открито да окачват държавния флаг на балконите си или да прикрепят миниатюрни черно-червено-златни трикольори на автомобилите си.

 

Такъв „пробив" дойде, след като Германия стана домакин на Световното първенство по футбол през 2006 г., а националният й отбор спечели почетното трето място.

 

Всъщност по-голямата част от германците не обичат открито да демонстрират гордостта от родината и си задават въпроса: доколко силно трябва и може да я изразят, незабравяйки за най-мрачните страници от историята на Германия - Холокоста, Втората световна война, геноцида на племената гереро и нама.

 

Затова пък, когато става въпрос за родния град или регион, те не се колебаят да дадат воля на чувствата и с радост говорят за тях. За такива случаи в немския език дори има дори специален термин - „местен патриотизъм" (Lokalpatriotismus). Проявата на местен патриотизъм се счита за нормално явление и се възприема с голяма симпатия.

 

Не поръчвайте кьолнска бира в Дюселдоф!

 

Местният патриотизъм на германците не се основава на съперничеството на футболните клубове. Разбира се, това явление тук също оказва влияние, но неприязън между жителите на отделни региони съществува от незапомнени времена - едва ли не от втори или от трети век преди Христа, когато току-що се е зародила игра, смътно напомняща на съвременния футбол.


 

                                                                                 Бира Alt и бира Kölsch: коя е по-добра?


Да вземем, например, такива отдавнашни съперници като градовете Кьолн и Дюселдорф, разположени на брега на река Рейн. Те си оспорват първенството във всичко, независимо дали става дума за футбол, пивоварство или карнавал. Тяхната взаимна неприязън се корени в далечното минало, при това важна роля тук са играли парите.

 

За времето, през което Кьолн, разположен на 40 километра южно от Дюселдорф, се превърна от малко, имащо статут на римска колония селище, в най-големия град на Северен Рейн-Вестфалия, то някога представляващото миниатюрно средновековно селце Дюселдорф, дори и да не се разрасна до такива мащаби като Кьолн, се превърна в административна столица на тази федерална провинция и в един от най-богатите градове в Германия.

 

Прието е да се счита, че враждата между Кьолн и Дюселдорф е започнала с проведената на 5 юни 1288 г. в град Воринген битка, една от причината за която е конфликт между архиепископа на Кьолн и на граф Адолф фон Берг (Adolf  von Berg), притежаващ земи на мястото, където се е намирал Дюселдорф. До ден днешен обаче няма точни доказателства за това.

 


                                                                            Знаменитата Кьолнска катедрала


Както и да е било, конкуренцията между двете „рейнски метрополии", както се наричат Дюселдорф и Кьолн, продължава вече повече от седем века. И не дай си боже да поръчате в кьолнски ресторант дюселдорфската бира Alt, а в Дюселдорф – бира Kölsch, която се доставя от Кьолн - просто ще ви изпепелят с поглед.

 

Съседи по неволя

 

Без взаимна любов съжителстват и разположените в съседство Майнц и Висбаден, Франкфурт на Майн и Офенбах, Дортмунд и Гелзенкирхен. Опитайте се да попитате жител на Манхайм кое е най-красивото място в съседния Лудвигсхафен. Еднозначно ще ви бъде даден отговор: мостът над Рейн, водещ към Манхайм.

 

Същото важи и за разположените в провинция Баден-Вюртемберг и съседните региони Швабия и Баден. Тези, които не вярват, могат да направят следното: опитайте се да рискувате да убедите някой от баденския град Карлсруе, разположен на един час път с кола от Щутгарт, в това, че той живее почти в предградията на швабския Щутгарт.

 

Берлин срещу всички

 

Берлин е обожаван както от туристите, така и от самите му жители. Но затова пък в Германия репутацията на немската столица не е от най-добрите. Много германци, живеещи извън нея, смятат Берлин за град на мързеливци и хипстъри, които само знаят да седят на врата на държавата и не правят нищо за страната си.

 

Но самите берлинчани смятат своя град за най-креативния и най-прекрасния в Европа и дори в света. И най-доброто доказателство за това те виждат във факта, че столицата на Германия като магнит привлича художници от цял свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: