Управителят на БНБ: Силната финансова позиция на България остава валидна

Управителят на БНБ: Силната финансова позиция на България остава валидна Снимка: кадър БНТ

Банката остава консервативна в своите прогнози за икономически растеж.

Има ясни признаци на икономическо възстановяване, но несигурността по отношение на пандемията и на начина, по който тя ще бъде овладяна, е все още голяма. Това подчерта управителят на БНБ Димитър Радев при откриването на учебната година в УНСС. Българските банки влязоха в настоящата криза добре подготвени поради направеното през последните години, подчерта още той.


Кризата е поставила по-актуално на дневен ред и въпроса с условията за външно финансиране, отбеляза Радев. „Ние се нуждаехме от допълнителен знак, че България стои стабилно в кризата от гледна точка на финансовата си позиция и на паричния си режим. Този знак беше даден с установяването на суапова линия за 2 млрд. евро между Европейската централна банка и Българската народна банка и беше разчетен еднозначно положително както от пазарите, така и от кредитните агенции, а също така и от инвеститорите. Искам да посоча нещо много важно – констатацията за силната финансова позиция на страната остава валидна и в момента, независимо от развитието през последните месеци. Ще бъде грешка с много сериозни последици, ако допуснем пробив в тази посока", заяви той.

По думите му, още в началото на кризата банките са предприели допълнителни мерки за засилване на ликвидността. Това е позволило да се създадат условия за облекчаване последствията от кризата за бизнеса и населението. Основният инструмент, използван за тази цел и който все още е в сила, е т.нар. частен мораториум върху плащанията по кредити. До момента по тази мярка отсрочване на плащания са получили над 14 хил. предприятия и над 93 хил. домакинства в общ размер на над 9 млрд. лв. (4,6 млрд. евро).

Според него въпреки всички предприети дотук стъпки по отношение на банковия сектор, съществува голяма неяснота за това, как ще се развие здравната криза и свързаната с това икономическа криза, и как ще се развие политическата ситуация у нас. „Поради тази причина Българската народна банка остава, както вероятно сте видели от наскоро публикуваните от нас данни, консервативна в своите прогнози за икономическия растеж, при това с твърде широк диапазон на допусканията."

Димитър Радев съобщи още, че в момента се работи по нова, актуализирана оценка за ситуацията за тази година и за това, което се очаква през следващата година. Тя ще бъде публикувана през октомври. 

„Следим също внимателно развитията на икономическата ситуация и в еврозоната, която има решаващо значение за това как и колко бързо ще се възстанови нашата икономика", отбеляза той и допълни, че извън контекста на конкретните мерки, свързани с кризата, през настоящата година е постигнато и развитие с огромно стратегическо значение, което все по-силно ще се оценява в бъдеще.

След броени дни, на 1 октомври, Българската народна банка чрез банковия надзор ще стане първата българска институция, пълноправен член на важна институция на еврозоната – Единния надзорен механизъм. „Това е първата стъпка към пълното интегриране на България към еврозоната, т.е. към ядрото на Европейския съюз, акт, чието значение далече надхвърля границите на банковия и финансовия сектор", каза Радев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: