Нов шок в търсенето може да удари петролната индустрия

Нов шок в търсенето може да удари петролната индустрия Снимка: Business Today


Това би допринесло за щетите, нанесени на индустрията, които вече се наблюдаваха тази година, тъй като мерките, предприети за борба с пандемията, попречиха на хората да пътуват и така драстично намалиха използването на петрол.


Изказвайки се в понеделник на S&P Global Platts ’Platts Asia Pacific Petroleum Virtual Conference (APPEC) 2020, анализатори посочиха възможността за втора вълна на COVID-19. „Много от нас говорят за поредния шок от търсенето. Това е като да водите последната битка“, каза Ед Морс, управляващ директор и ръководител на изследователската дейност в Citi.


По време на панелна дискусия на конференцията той предупреди, че страните производителки на петрол могат да претърпят голям спад. „Виждаме държави, които са твърде зависими от доходите от петрол, които не могат да плащат за държавната служба, не могат да плащат за здравеопазване... образование... сигурност - каза Морс. - Степента на безпокойство, която ще видим, намаляването в търсенето и гигантското натрупване на материални запаси... Мисля, че най-голямото притеснение е какво се случва с нестабилността на страните производителки на петрол.“


По-рано тази година майският договор за американския бенчмарк West Texas Intermediate се потопи дълбоко в отрицателна територия за първи път в историята си на фона на блокади и липса на места за съхранение, тъй като запасите от петрол бързо се натрупаха след спада в търсенето.


Мисля, че все още всичко е свързано с търсенето, унищожаването на търсенето тази година е изключително“, каза Мартин Фраенкел, президент на S&P Global Platts, който прогнозира, че свиването на глобалното търсене на петрол ще бъде 8 милиона барела на ден до края на тази година.


През юли ОПЕК+ въведе исторически ограничения на предлагането от 10 милиона барела на ден, но се съгласи да ги намали до 7,7 милиона барела на ден от август. „Ако търсенето не се върне, колко дълго ще може OPEC+ да държи доставките под контрол, когато цените се движат около 40 долара за барел? Въпреки че смятаме, че цените могат да се покачат умерено през 2021 г., ще се върне ли растежът на търсенето? Това в никакъв случай не е сигурен маршрут“, каза Фраенкел.


В тази среда сближаването между ОПЕК+ ще бъде подложено на напрежение. Защото, както знаем, има редица държави, като Русия, които наистина са зависими от цените на петрола и техните приходи от петрол, така че колкото по-дълго това продължава, толкова по-голям натиск ще понесат", предупреди Фраенкел.


Търсенето на дизел, от друга страна, се възстановява по-бързо, твърдят анализатори на конференцията. „Тъй като доставките от онлайн пазаруването се увеличават на фона на пандемията, това поставя на път повече камиони за доставки", изтъкна Крис Мидгли, глобален ръководител на анализа в S&P Global Platts.


Енергийният сектор обаче ще види „огромен удар“ за инвестициите, каза Ахмед Али Атига, главен изпълнителен директор на Arab Petroleum Investments Corporation. Около 80 милиарда долара съкращения на капиталови разходи през 2020 г. вече са обявени, което представлява повече от 30% спад спрямо инвестиционния бюджет за 2019 г. в сектора, посочи той.


Мисля, че там ще се развие ключова точка на натиск - каза Атига. - От гледна точка на финансирането енергийният сектор като цяло е изправен пред два ключови проблема. Един от тях е относително ниската възвръщаемост на акционерите, а вторият са изцедените маржове по веригата на стойността. Това явление в енергийния сектор поставя ключови предизвикателства за това откъде ще дойде финансирането, особено в период на остра криза.“


Едно от решенията, каза Атига, може да бъде използването на собствен капитал за справяне с липсата на финансиране. Възможности могат да бъдат идентифицирани там, където бедстващите активи се нуждаят от финансиране, което представлява „привлекателна възможност за инвестиция“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: