Европейският съюз предвижда намаляване на вредните емисии

Европейският съюз предвижда намаляване на вредните емисии Снимка: needpix.com

Европейският съюз има намерението да намали емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г.

Новата цел се очаква да бъде оповестена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда на нейното първо ежегодно обръщение пред Европейския парламент.

В момента се предвижда ЕС да намали вредните емисии с 40% в следващите 10 години. Според непотвърдени информации се предвижда увеличение с 15% на тази цел, но нищо не е решено все още официално.

В рамките на ЕС има различни виждания относно размера и скоростта, с които трябва да бъдат намалявани емисиите на парникови газове.

Председателят на комисията по околна среда в Европейския парламент, френският евродепутат, Паскал Канфин, заяви, че желае намаляване на вредните емисии с 60% в сравнение с нивата от 1990 г.

Според него настоящите 40 % не са достатъчни, защото не са в съответствие с Парижкото споразумение за климата, но не са достатъчни и защото не биха могли да подпомогнат реално справянето с последицте от изменението на климата.

Тази амбиция на Паскал Канфин не се споделя от всички представители на страните членки в Европарламента.

Групата на консерваторите и тази на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент смятат, че поставянето на подобна драстична цел за намаляване на вредните емисии на парникови газове ще доведе до застрашаване на много работни места, заплаха за потенциални инвестиции и ограничаване на възможностите за нови иновации

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: