Коали предизвикаха политически хаос в Австралия

Коали предизвикаха политически хаос в Австралия Снимка: https://pixabay.com/

Спор за политиките за защита на коалите разцепи управляващата коалиция в австралийския щат Нов Южен Уелс и я хвърли в политическа драма, наречена „война на коалите“.

Проблемът визниква около новата политика, която ограничава строителството в местообитанията на коалите, емблематични за Австралия.

Разследване през юни установи, че коалите, живеещи в евкалиптови гори, могат да изчезнат до 2050 г. в Нов Южен Уелс, ако правителството не се намеси незабавно.

Разчистването на земите за селското стопанство, градското развитие, минното дело и горското стопанство беше най-големият фактор за загубата на местообитания.

Но заместник министър-председателят на щата Джон Бариларо заяви, че неговата партия, ориентирана към селските райони, вече няма да подкрепя правителственото законодателство, освен ако не бъдат направени промени в политиката за опазване на местообитанията на коалите.

Политиката несправедливо ограничава начина, по който собствениците на селскостопански земи могат да управляват имотите си, каза той. Гражданите планират да внесат законопроект следващата седмица за отмяна на политиката за опазване.

Бариларо поддържаше твърдението, че неговата партия подкрепя опазването и иска популацията да се удвои.

„Ние не сме антикоала", каза той.

Но премиерът на щата Гладис Береджиклян, лидер на десноцентристките либерали, даде време на Бариларо и други  членове на кабинета до петък сутринта да решат дали желаят да останат в нейния кабинет или да напуснат коалицията.

„Те не могат да направят и двете", каза Береджиклян в изявление, заплашвайки да се закълне в ново министерство.

Вестник Sydney Morning Herald нарече спора „войната на коалите”.

Кори Брадшоу, професор по глобална екология в Университета Флиндърс, заяви, че Нов Южен Уелс - най-гъсто населеният щат в Австралия - е имал едни от най-слабите закони за борба с клиринга в страната.

„Коалите живеят и ядат дървета - не ви е необходима университетска диплома, за да предскажете какво ще се случи, когато продължим да унищожаваме техните и без това силно деградирали местообитания“, каза Брадшоу пред Ройтерс.

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook