От мелодия, създадена от вкъщи, до един от най-големите хитове в TikTok

От мелодия, създадена от вкъщи, до един от най-големите хитове в TikTok


TikTok е част от живота ни само от две години, а вече има огромно влияние върху музикалния бизнес. Radio 1 Newsbeat гoвори с изпълнители, които твърдят, че използването на TikTok е накарало кариерата им да се разрасне в момент, когато музиката на живо е малко или много извън дневния ред.

Много от песните в топ 10 са саундтраците към танцови предизвикателства, до голяма степен създадени от относително непознати изпълнители.

17-годишният продуцент Джошуа Стайла, по-известен като Jawsh 685, видя ползата от способността на TikTok да издига непознати артисти. Той качи инструментална песен, наречена Laxed Siren Beat Loop, по-рано тази година от спалнята си в Манурева, Нова Зеландия.

Връзките на песента с полинезийските корени на Джошуа вдъхновиха културно танцово предизвикателство, което показа как потребители от цял свят празнуват своето наследство, танцувайки на песента в традиционно облекло.

Песента получи милиони слушания и привлече вниманието на Джейсън Деруло, който използва парчето, за да създаде Savage Love, което стана втората най-продавана песен на Обединеното кралство за лятото, според Official Charts Company.

Джошуа казва, че вниманието на новите фенове, личните съобщения от Джейсън Деруло и „купищата лейбъли", които искат да го подпишат, е било „наистина поразително“ като за начало. 

„Всичко започна да става по едно и също време ... Случи се така, че да взривя класациите. Сега е наистина вълнуващо", казва той пред Newsbeat. „Винаги съм искал, но никога не съм мислил, че мога да направя кариера от музиката."

След като подписа световна сделка с Columbia Records, тийнейджърът вече има мениджърски екип, който му помага да реши кои битове да пусне в TikTok.

„Аз нямах големи ресурси или нещо подобно... сега планирам да правя песни с други изпълнители. Беше лудост да виждам как музиката ми става известна."

Пол Хурикан казва, че TikTok е виждал много „артисти и лейбъли, които започват да използват платформата“, за да променят начина, по който издават музика, след като са видели потенциала за успех в приложението.

Дуа Липа моли феновете на TikTok да помогнат за създаването на новия й видеоклип, като танцуват на нейните парчета. Дейвид Гета и Сиа пускат най-новата си колаборация в приложението, преди тя да бъде официално пусната.

„Цифрите, които сме виждали от неща като лятната класация, изминават дълъг път по отношение на изграждането на инерция на платформата - казва Пол. - Това очевидно може да доведе до успех и извън платформата, когато хората слушат песента и някъде другаде."

Връзката между песните, които се представят добре в TikTok, и успехът в официалните класации е ясна за Пол, който казва „100%“, че трябва да се води разговор за потенциала на платформата, която в крайна сметка ще окаже пряко влияние върху топ 40.

Докато приложението набира скорост, то също така се сблъсква с предизвикателствата, подобни на тези, които Twitch, YouTube и Spotify са виждали. Изпълнители твърдят, че не са достатъчно финансово признати за гледанията и вниманието, което работата им дава на платформата.

Това е нещо, с което Пол е наясно.

„TikTok вече има сключени споразумения с всички притежатели на права, така че цялата музика е лицензирана. Но очевидно музиката е основна част от ДНК на TikTok. С нарастването на платформата искаме да вземем всички със себе си ... ние сме невероятно развълнувани от възможностите, които можем да предоставим, и се надяваме, че ще продължим да се развиваме ... вдъхновяващи следващо поколение артисти да направят същото."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: