ЕС трябва да прекрати прекомерния риболов

ЕС трябва да прекрати прекомерния риболов Снимка: wallpaperflare.com

Според учени, това е единственият начин да се спасят замните океани от унищожение на екосистемите

Декларация, подписана от повече от 300 учени и специалисти, призовава Европейския съюз да прекрати прекомерния риболов, за да може да се спасят екосистемите в Световния океан.

Обръщението, изпратено до еврокомисаря по околната среда, океаните и риболова Вирджиний Синкевичюс по-рано през тази седмица, призовава за ограничаване на прекомерния риболов поради опасност за биоразнообразието и задълбочаване на климатичните проблеми.

Основният проблем с риболова е, че когато той стане в твърде големи количества, популациите не могат да се възпроизвеждат достатъчно бързо, за да попълнят липсите от улова. 

Проучване на Световния фонд за природата разкрива, че прекомерният риболов в моретата, океаните, реките и езерата е сред основните световни причинители на намаляването на биоразнообразието.

Според доклада от същото проучване, ако човечеството не промени начина си на набавяне на храна, то ще настъпят необратими последици.

Изчислено е, че в рамките на ЕС около 38% от риболова в Североизточния Атлантически океан и Балтийско море, както и около 87% от него в Средиземно и Черно море е прекомерен.

Експертите обвиниха ЕС в „некоректно отношение" поради неспазването на риболовните квоти, които бяха определени през миналата година. 

Максималното разрешено количество на риболова през 2020 г. беше повишено спрямо 2019 г., въпреки законовия срок, който задължаваше ЕС да прекрати прекомерния риболов през 2015 г. 

Декларацията, която е подписана от над 300 експерти в областта на биоразнообразието, призовава ЕС, Европейския парламент и страните членки да въведат ограничения на риболова, които да са на база научни проучвания, за да се спаси бъдещето на Световния океан. 

Научното обяснение е факт и ЕС трябва да погледне със загриженост данните от проучванията в тази област. Също както обръщаме внимание на собственото си здраве, така трябва да помогнем и на океаните, защото, ако продължим с прекомерния риболов, ще сринем цялата екосистема, на която се крепи животът на цялото човечество", заяви Ребека Хъбърт, програмен директор на организацията Our Fish.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: