Към 2050 г. жизненото пространство на един милиард човека ще бъде застрашено

Към 2050 г. жизненото пространство на един милиард човека ще бъде застрашено Снимка: pixabay

Урагани, наводнения, дефицит на вода и храна: според изследване, след 30 години много жизнени пространства повече няма да бъдат обитаеми.
Изменението на климата, конфликти и безредици могат да принудят много хора да напуснат родните си страни, прогнозира изследване на Института за икономика и мир, което беше представено в сряда в Лондон.

В особена опасност, според изследването, се намира африканският регион Сахел*, както и африканските държави, разположени на юг, по-специално Ангола и Мадагаскар, Близкият изток от Сирия до Пакистан.

Според авторите най-големите заплахи са ураганите и наводненията, както и дефицитът на вода и лошото снабдяване с хранителни продукти. В своите прогнози изследователите изхождат от предположението, че природните бедствия ще се случват поне със същата честота, както и през предишните десетилетия.

Въз основа на няколко фактора учените идентифицират 31 държави, които, според тях, не могат да се справят с екологичните и политическите промени през следващите десетилетия.

Авторите виждат взаимовръзка между политическите конфликти и заплахите за околната среда: колкото по-малко е спокоен даден регион, толкова повече има риск от колапс. Това е един вид порочен кръг. Конфликтите унищожават природните ресурси на страните, а недостигът от своя страна води до последващи конфликти, обяснява авторът на изследването Стив Килела.

Отчитайки тези закономерности, експертите предупреждават за мощни миграционни потоци, които могат да засегнат предимно европейските страни, които се считат за относително устойчиви на кризи.

От 2015 г. наблюдаваме как относително малък брой мигранти могат да предизвикат мащабни политически вълнения и събити
я", казва Килела в интервю за агенция dpa.

Прогнозира се, че бъдещите екологични и политически заплахи ще принудят повече хора да напуснат родината си и да потърсят убежище в по-безопасни региони. Например стотици милиони хора могат да избягат от Пакистан, Иран или Етиопия.


*Сахел е граничната зона в Африка между Сахара на север и по-плодородния район на юг, познат като Судан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: