Брекзит: „Ако напуснете клуба, ще има последствия“, предупреждава Шарл Мишел

Брекзит: „Ако напуснете клуба, ще има последствия“, предупреждава Шарл Мишел Снимка: Euractiv

Стратегията на Обединеното кралство за Брекзит беше атакувана у дома и в чужбина във вторник (8 септември), след като правителството призна, че планираното законодателство за Северна Ирландия ще „наруши международното право".

То незабавно повдигна въпроси относно доверието в администрацията на Борис Джонсън и проследи заплахата на премиера по-рано през седмицата да изтегли Обединеното кралство от преговорите за бъдещите отношения. Ирландският външен министър Саймън Коуни заяви, че подходът на Обединеното кралство е „изключително проблематичен и незаконен". Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли също предупреди, че „доверието и правдоподобността" ще бъдат загубени, ако Великобритания наруши ангажиментите си.


На фона на порой от критики у дома - сред управляващите консерватори, както и от опозиционните фигури, предшественикът на Джонсън Тереза Мей постави под въпрос дали на Обединеното кралство ще се има доверие в международен план, ако наруши задълженията си по развода с ЕС.


Протоколът на Северна Ирландия е част от Споразумението за оттегляне, което има силата на международен договор. ЕС предупреди, че неспазването на условията му ще застраши всяко споразумение след Брекзит.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за спокойствие във вторник на фона на засилено напрежение в търговските преговори след Брекзит, като в същото време предупреди Обединеното кралство, че решението му да „напусне клуба" ще „има последствия".Бившият белгийски премиер заяви пред Euronews, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние има „ясен мандат" и защитава твърдата позиция, заемана от ЕС относно бъдещия достъп на Обединеното кралство до пазарите на ЕС.


Борис Джонсън заплаши, че ще напусне преговорите, освен ако не бъде постигната сделка до средата на октомври. На 31 декември изтича преходният период, който поддържа повечето действащи договорености.


Нека се държим спокойно, от моя белгийски опит знам, че всяко конкретно преговаряне и особено Брекзит винаги е труден процес - каза Шарл Мишел. - Дадохме ясен мандат, вярваме на Мишел Барние и ще следваме поредните стъпки."


Обединеното кралство и ЕС се разминаха в търговските преговори по отношение на бъдещата конкуренция, по-специално правилата за държавната помощ и риболовните права.


Междувременно германското правителство заяви в понеделник (7 септември), че сделка за Брекзит между Обединеното кралство и Европейския съюз все още е възможна и че е в интерес и на двете страни да осигурят такава.


Германското правителство продължава да е убедено, че все още е възможно и че е в интерес и на двете страни да постигнат такова споразумение (относно Брекзит), но, разбира се, трябва да се постигне споразумение с Обединеното кралство възможно най-бързо", добави говорителят на германското правителство Щефен Зайберт по време на пресконференция в Берлин, като каза, че Германия подкрепя изцяло усилията на Барние от името на всички 27 държави от ЕС.


По време на преходния период Обединеното кралство остава в рамките на икономическата орбита на ЕС, като се възползва от търговията без мита. Ако Обединеното кралство се отдалечи от преговорите или ако процесът се срине, двете страни ще се насочат към резултат без сделка, който ще доведе до мита и други пречки за търговията, наложени в началото на следващата година.

Още по темата във

facebook