В Русия предлагат да се отмени данък сгради за някои категории семейства

В Русия предлагат да се отмени данък сгради за някои категории семейства Снимка: https://pixabay.com

Целта на отмяната на имуществения данък е да се облекчат многодетните семейства и да се стимулира раждаемостта.

Председателят на Националния родителски комитет (НРК) Ирина Волинец написа обръщение към премиера Михаил Мишустин с предложение за отмяна на имуществения данък за многодетните  семейства до навършване на 18 години на най-малкото дете, пише RT.

Авторът на инициативата подчертава, че към днешна дата облекченията за многодетни семейства се заключават само в известно приспадане от общата сума на данъка за недвижимост: не се облагат с данък площи от 10 кв. м за стая, 20 кв. м за апартамент и 50 кв. м - за частна къща.

 

Общественичката смята, че такива мерки за подкрепа не са достатъчни, тъй като многодетните родители, дори и с това приспадане, все пак са принудени да плащат имуществен данък и тази сума може да бъде съществена за едно многолюдно семейство, живеещо върху голяма площ.

Според Волинец нововъведението ще бъде допълнително облекчение за родителите и ще допринесе за стимулиране на раждаемостта и увеличаване  броя на многодетните семейства в страната.

 

В Русия с имуществения данък се облагат граждани, които са собственици на жилища, извънградски вили и нежилищни помещения. Той се изчислява въз основа на стойността на имота.

 

По-рано руският парламент излезе с инициатива за намаляване на лихвения процент по ипотеките за семейства, които са осиновили дете от сиропиталище.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: