Глоба за френски турист на остров Сардиния

Глоба за френски турист на остров Сардиния Снимка: wikimedia.org

Туристът опитал да вземе пясък от плаж на италианския остров

Френски турист е бил глобен 1000 евро, след като властите на италианския остров Сардиния намерили около два килограма пясък в багажа му.

Местните власти открили пластмасова бутилка, пълна с фин пясък, на летище „Елмаз", докато мъжът, чиято самоличност не се разкрива, се канел да напусне Сардиния.

Финият пясък от девствените плажове на Сардиния се смята за ценен и защитен от закона ресурс.

Кражба на този ресурс води освен до вреди за природата, но и до щети в дългосрочен план за развитието на туризма в Сардиния", се казва в съобщение на властите на острова, цитирано от италиански медии.

През август 2019 двойка от Франция беше арестувана отново в Сардиния, защото в автомобила им бяха открити 40 килограма пясък от плажовете на италианския остров. Двамата спътници са били на път да се качат на ферибот за френския град Тулон.

От няколко години властите в Сардиния забраняват на туристите да вземат със себе си пясък от плажовете и санкционират нарушителите със солени глоби.

През 2017 г. официално търговията със пясък, камъчета и миди е направена незаконна и наказуема с глоби, достигащи до 3 хил. евро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: