Белгиец спечели петия етап на Обиколката на Франция

Белгиец спечели петия етап на Обиколката на Франция Снимка: pixabay.com

Вут ван Аерт отбеляза втора етапна индивидуална победа.

За 4 часа, 21 минути и 22 секунди финишира белгиецът Вут ван Аерт от отбора на „Йъмбо Висма" и спечели петия етап от Обиколката на Франция, съобщиха от БНР. Трасето е с дължина 183 километра и обхваща пътя от Гап до Прива.

За 25-годишния Ван Аерт това е втора индивидуална етапна победа в „Тур дьо Франс". Той стигна до нея с мощен финален спринт, в който изпревари холандеца Сеес Бол. На трето място с равно време остана ирландецът Саймън Бенет, а четвърти финалната линия пресече словакът Петер Саган. Бенет поведе в класирането по точки при най-добрите спринтьори и така взе „зеленото трико" от Саган.

Французинът Жулиан Алафилип бе наказан с 20 секунди от съдиите и така загуби лидерската си позиция в колоездачното състезание. Наказанието на Алафилип означава, че новият лидер в генералното класиране е британецът Адам Йейтс от „Мичълтън-Скот", следван на 3 секунди от словенеца Примож Роглич и на 7 от Тадей Погачар, също от Словения.

В шестия етап ще бъдат изминати 191 километра от Льо Теил до Мон Ейгуал. Етапът е равнинен в голямата си част, но в самия му край има три изкачвания - две от трета категория и едно от първа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: