Появи се Координационен съвет за триаж на пациенти

Появи се Координационен съвет за триаж на пациенти Снимка: pixabay.com

Цели се съкращаване на времето за хоспитализиране на пациенти.

Всички пациенти, които са със съмнения за зараза с COVID-19 в София, ще минават през новоткрития Координационен център в Инфекциозна боница, посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от пресцентъра на министерството. 

Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т.ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика. Това обясни директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.


При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR теста пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. буферна зона на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение, коментира още д-р Пенчев.

Ежедневно на смяна в Координационния център ще бъдат лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение ще бъдат и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: