В ООН призоваха да не се използва ИИ за контрол на ядрени оръжия

В ООН призоваха да не се използва ИИ за контрол на ядрени оръжия

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди да не се позволява на изкуствения интелект (ИИ) да взема решения за изстрелване на ядрени оръжия.

На среща на Асоциацията за контрол на въоръженията Гутериш подчерта, че светът е на ръба на потенциална ядрена катастрофа, сравнима с най-мрачните дни на Студената война.

„Ние сме на острието на ножа“, каза той, посочвайки възраждането на ядрения шантаж и отслабването на международните споразумения, предназначени да предотвратят използването и разпространението на ядрени оръжия.

Гутериш призова за глобално разоръжаване и специално призова ядрените сили да ръководят този процес. Той също така призова САЩ и Русия да подновят преговорите за контрол на въоръженията и да се споразумеят за нов договор за стратегически оръжия (СТАРТ).

Гутериш припомни „мъртвата ръка“ - съветската автоматична система за ядрен отговор, която можеше да изстреля ядрени оръжия, дори ако командният център беше унищожен. Той подчерта, че такива системи, базирани на алгоритми и ИИ, могат да доведат до катастрофални последици.

Гутериш заключи, че всяко решение за използване на ядрени оръжия трябва да остане в ръцете на хората, а не на бездушните машини.

„Докато съществуват ядрени оръжия, трябва да се съгласим, че решенията за тяхното използване се вземат от хора, а не от алгоритми“, каза той, като подчерта, че човечеството не трябва да поверява съдбата си на машините.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: