Смяна на климата: Медузата започва играта и печели!

Смяна на климата: Медузата започва играта и печели! Снимка: https://pixabay.com/

Медузите могат да се възползват от затоплянето на океанските води

Затоплянето на водите може да доведе до разширяване на местообитанието на тези прозрачни, желатинови същества на север към полюсите.

Изменението на климата излага на риск безброй морски животни, но медузите могат да се възползват от затоплянето на океанските води.

Проучването, проведено от учени от германския институт Алфред Вегенер (AWI), разглежда осем вида арктически медузи. Използвайки компютърни модели, те ги изложиха на покачване на температурата на водата, отдръпване на морския лед и други промени в условията на околната среда.

Учените прогнозират, че до втората половина на века седем от осемте вида могат да разширят ареала си към полюса при такива условия. Моделирането показа, че по-специално медузата с лъвска грива - една от най-големите жилещи медузи - може почти да утрои размера на сегашното си местообитание.

Само един вид, Sminthea arctica, ще изпита незначително свиване на обхвата, тъй като ще трябва да се оттегли на по-голяма дълбочина, за да намери своя оптимален температурен диапазон.

Тези резултати ясно показват колко силно изменението на климата може да повлияе на екосистемите на Северния ледовит океан“, казва Дмитрий Пантюхин, докторант в ARJEL (Arctic Jellies), младша изследователска група, специализирана в арктическите медузи в Института Алфред Вегенер, Център за поляри и морски изследвания Хелмхолц (AWI).

„Прогнозираното разширяване на местообитанието на медузите може да има огромен, каскаден ефект върху цялата хранителна мрежа. Въпреки значението им в морската екосистема, прозрачните, желатинообразни организми често се забравят в екологичните изследвания. Това проучване затваря важна празнина в нашите знания ,"казва той.

                                                          Изменението на климата може да доведе до доминиране на медузи в океана

В бъдеще медузите и други желатинови зоопланктони могат да бъдат сред малкото организми, които се възползват от изменението на климата, казват изследователите.

Изследванията потвърждават, че морските организми, известни като книдарии, ктенофори и пелагични ципести, могат да процъфтяват не само когато температурата на водата се повиши, но и когато се появи замърсяване с хранителни вещества или прекомерен улов.
 

Взети заедно, тези фактори биха могли да означават преминаване от разнообразна морска екосистема, доминирана от риба, към океан, пълен с медузи.

Много изследователи вече предупреждават за предстоящо "желиране" на океана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: