Британският кралски монетен двор пусна възпоменателни монети за Джордж Майкъл

Британският кралски монетен двор пусна възпоменателни монети за Джордж Майкъл Снимка: royalmint.com

Певец и автор на песни, Джордж Майкъл, който почина през 2016 г. на 53 години, е един от най-продаваните музиканти в света за всички времена.

Трите колекционерски монети, изсечени от злато, сребро и комбинация от сребро, червен и син емайл, са част от серията MusicLegends на Кралският монетен двор, пише The Guardian. Предлагат се в купуюри от 50 пенса, £ 2, £ 10, £ 25, £ 100 и £ 200 и изобразяват Джордж Майкъл с авитаорски очила и обеци във формата на кръстчета – визията, превърнала се в запазена марка от клипа към Faith, хитовия сингъл на музиканта от 1987 г. 

Лицевата страна на монетите включва още гриф на китара, а на гърба им е гравирани рефрена на Faith. Дизайнът им, избран от множество проекти, е на Сандра Дейана, която разкри замисъла си пред The Guardian - да създаде точен портрет на Джордж Майкъл, в който „да улови проницателния му поглед и харизматичното му изражение”.

Монетите, одобрени от крал Чарлз и наследниците на Майкъл, са част от изданията, посветени на големи британски музикални звезди, в т.ч. Шърли Беси – единствената жена музикант, почетена с монета, Дейвид Боуи, Елтън Джон и групите Police, Rolling Stones, The Who и Queen. 

В специално съобщение George Michael Entertainment благодариха за така изразеното уважение, добавяйки: „Той би бил изключително горд и искрено трогнат, че национална институция реши да отдаде почит на паметта му по този начин“. 

Други нови монети извън поредицата Music Legends са посветени на Джеймс Бонд, „Междузвездни войни” и Робин Худ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: