Биткойн майнерите печелят рекордните 78 милиона долара на ден

Биткойн майнерите печелят рекордните 78 милиона долара на ден Снимка: https://pixabay.com/

Доходите на биткойн копачите достигнаха исторически максимум на фона на растежа на първата криптовалута и намаляването на предлагането на биткойни на борсите

С покачването на цената на биткойна до нови върхове, дневният доход на копачите на първата криптовалута актуализира историческия рекорд, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от анализатори на CryptoQuant.

Биткойн майнерите печелят доход чрез потвърждаване и добавяне на транзакции към блокчейна, както и от такси, плащани им от потребителите за ускоряване на обработката на транзакциите.

Според експерти дневните приходи от копачи са достигнали 78,6 милиона долара на 7 март, надхвърляйки пика, поставен през април 2021 г. по време на последния период на възход на пазара на криптовалута.

След продължителен спад на пазара на криптовалути, свързан с поредица от скандали и фалити през 2022 г., когато някои компании за копаене на биткойн бяха принудени да обявят фалит, ситуацията за копачите се промени към по-добро.

Акциите на американския борсово търгуван фонд Valkyrie Bitcoin Miners ETF, който инвестира в компаниите за добив на биткойн CleanSpark и Marathon Digital, са се увеличили повече от два пъти през последните 12 месеца, пише Bloomberg.

Друг фактор за ръста на доходите на майнерите е планирания за април халвинг на първата криптовалута, което ще намали наполовина наградата на миньорите за добития блок и ще намали темпа на растеж на предлагането на монета на пазара.

Анализаторите смятат халвинга за бичи фактор за цената на биткойна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: