Израел нанесе ответен удар на Иран

Израел нанесе ответен удар на Иран Снимка: Euronews

Рано днес сутринта Иран претърпя ракетна атака от страна на Израел, оповести високопоставен американски служител пред ABC News

Според иранската агенция Fars News, експлозията е станала в град Кахджаваристан в североизточната част на иранската провинция Исфахан. Този град се намира близо до летище Исфахан и Осма база Шекари на военновъздушните сили на иранската армия.

Трима ирански служители потвърдиха пред The ​​New York Times, че е била нападната военна база. Те не уточняват коя страна е нанесла удара, но събеседници на изданието от официалните израелски среди потвърдиха причастността на Израел.

Според ирански експерти, целта е била унищожаването на три „микролетателни апарата“ над Исфахан. От Иранската космическа агенция отричат информация за ракетна атака. Както уточни източник на Fars News, ядрените съоръжения, разположени в провинция Исфахан, не са пострадали по време на атаката и са напълно безопасни. Фактът, че иранските ядрени съоръжения не са били цел на атаката, съобщи и събеседникът на CNN.

Според други източници, задействала се е противовъздушната отбрана и на гр. Тебриз, реагирайки на „подозрителен обект”. Агенция Fars отбелязва, че противовъздушната отбрана в Табриз се намира на няколко километра от нефтената рафинерия и нефтохимическия завод в Табриз. След атаката иранските власти спряха полетите на редица летища, включително Техеран, Исфахан и Шираз.

Вчера Израел предупреди САЩ за планове си да удари Иран, каза американски служител пред CNN. Според него, Вашингтон не е подкрепил действията на Израел. Пентагонът отказа да коментира съобщенията за израелска атака.

Ескалацията на иранско-израелския конфликт започна, след израелски удар по иранското консулство в Дамаск на 1 април. В резултат на това бяха убити 13 души, включително седем висши ирански военни.

Иран отговори на 14 април с първия си пряк ракетен удар по израелска територия, използвайки над 300 дрона, плюс крилати и балистични ракети. Израел заяви, че ще отговори на нападението, въпреки заплахите на Иран, че може да атакува ядрените центрове на Израел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: