Британците изхвърлят половин милиард евтини електрически уреди всяка година

Британците изхвърлят половин милиард евтини електрически уреди всяка година Снимка: https://pixabay.com/

Потребителите в Обединеното кралство са купили повече от половин милиард евтини електрически устройства през 2022 г. - което означава, че средно едно е купувано на всеки 16 секунди

До края на годината 471 милиона от тези устройства се озоваха на сметищата на страната. Тези данни публикува британската изследователска организация Material Focus, която подготви ново проучване за Международния ден за справяне с електрическите и електронни отпадъци.

Material Focus изчислява, че 90% от евтините устройства и аксесоари, които струват средно £4 за брой, завършват в кошчето скоро след покупката.

И така, миналата година са изхвърлени 260 милиона вейпове, 26 милиона кабели за зареждане, 29 милиона различни крушки и фенерчета, 9,8 милиона флашки, 4,8 милиона мини вентилатори и т. н. Всеки възрастен британец купува годишно средно девет евтини електроуреди и осем от тях се изхвърлят, тоест 90%.

Хората купуват по различни причини: или за да заменят нещо счупено или изгубено, или от любопитство за нов продукт и т.н. Експертите на Material Focus сравняват тази тенденция с „бързата мода“, наричайки я „бърза технология“. Нещо повече, миналата година за първи път броят на изхвърлените „бързи технологии“ артикули надхвърли броя на изхвърлените „бързи модни“ дрехи.

И тази година за първи път обемът на разходите за закупуване на артикули от „бързо оборудване“ надхвърли  €2,8 млрд. Ако вземем предвид всички електрически уреди, а не само най-евтините, тогава повече от 100 тона от тях се изхвърлят в Обединеното кралство всяка година. И около 880 милиона различни електрически уреди лежат в британския дом и изобщо не се използват.

В своя доклад експертите на Material Focus обръщат внимание на факта, че очевидно малко потребители се замислят за факта, че, първо, изхвърлените устройства замърсяват околната среда, и второ, те могат да съдържат ценни материали, метали, включително мед, литий и други, които могат да бъдат извлечени и използвани отново.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: