Washington Post: Русия пренебрегна конкретни предупреждения за терористична атака

Washington Post: Русия пренебрегна конкретни предупреждения за терористична атака Снимка: foreignpolicy.com

Авторитетното издание опроверга твърденията на Владимир Путин и редица високопоставени руски служители по сигурността, че информацията за възможен терористичен акт, предоставена от САЩ, е била „провокативна” и „твърде обща”

Цитирайки неназовани американски служители, The Washington Post посочва, че повече от две седмици преди терористичната атака в Crocus City Hall правителството на САЩ е информирало руските власти, че потенциална мишена за терористична атака може да бъде концертната зала в Подмосковието

Отделно от това, посолството на САЩ в Русия на 7 март e призовало американските граждани в Русия да избягват масови събития, тъй като „в близко бъдеще екстремисти планират да атакуват големи събирания на хора в Москва, включително концерти“.

По-рано The New York Times съобщи, че заради враждебните отношения между двете страни САЩ не са предоставили на Русия цялата налична информация за възможна терористична атака в Москва, опасявайки се да не разкрият източниците си. Вестникът определя границите на предоставените данни като избягване на всичко „отвъд необходимото”.

Отговорност за терористичния акт пое афганистански клон на Ислямска държава, но руските власти активно поддържат версията за съпричасност на Украйна към смъртоносната атака. Руското министерство на отбраната дори обяви, че от 22 март насам в Москва и други руски градове договори за участие в „специалната военна операция” са подписали 16 000 души. Като мотив за повечето от тях ведомството посочва „желанието да отмъстят за загиналите в трагедията, станала на 22 март 2024 г. в Московска област“

Същевременно руските министерства на външните работи и правосъдието обсъждат отпадането на квалификацията „терористична организация” за движението на талибаните, смятани досега от Русия за терористична структура.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: