Reuters: И Иран е предупредил Русия да очаква „голяма терористична атака”

Reuters: И Иран е предупредил Русия да очаква „голяма терористична атака” Снимка: workers.org

Предупрежденията от Ислямската република са дошли няколко дни преди терористичната атака на 22 март в концертната зала Crocus City Hall

Данните не са съдържали конкретни подробности за времето и точната цел на терористите, освен твърдението, че някои от тях вече са в Русия. Източникът на Reuters посочва, че Иран от години е обект на терористични атаки, така че "иранските власти са изпълнили задължението си да предупредят Москва въз основа на информация, получена от арестувани терористи". 

Попитан за коментар, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери: „Не знам нищо за това“. Според източник на  ТАСС, в Министерството на външните работи също не разполагат с данни, че Иран е предал на руската страна информация за подготовяна терористична атака.

В самия Иран през януари бяха задържани 35 души, които според властите са свързани с две експлозии на 3 януари, когато загинаха около 100 души. За това нападение, както и за терористичния акт в руската зала Crocus City Hall, отговорност пое Ислямска държава (ISIS). Американското разузнаване също смята, че зад атаките стоят терористи от ISIS, отбелязва Reuters. 

Около седмица преди атаката в Подмодсковието, в световните и руски медии се появи информация от разузнаването на САЩ и Великобритания за възможно терористично нападение в Русия, но както ТАСС отбеляза, „без конкретика”. The New York Times посочва, че за да не разкрие източниците си, американското разузнаване действително е предоставило на Москва „не цялата, но достатъчно” информация. 

Междувременно във връзка с терористичната атака в Москва е задържан десети предполагаем съучастник, а друг, арестуван в нощта след нападението, е починал в ареста. Тече проверка на противопожарната безопасност на изгорялата зала Crocus City Hall, която се оказа ипотекирана в банка, смятана за близка до Владимир Путин. 

От 22 март насам Русия е залята от фалшиви сигнали за бомби в молове, гари и други обществени места, а руските медии предлагат на потребителите си указания как да реагират при подозрение за терористичен акт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: