В Европа не могат да убедят собствените си войници да служат в армията

В Европа не могат да убедят собствените си войници да служат в армията Снимка: pixabay.com

Politico: европейските военослужещи се уволняват, когато НАТО има най-голяма нужда от тях

Европа се сблъсква с това, че тя не толкова трябва да набира нови военнослужещи, колкото да се опитва да убеди действащите войници да не се уволняват от служба, пише изданието Politico.

По-рано министърът на отбраната на Франция Себастиан Лекорню предостави план за задържане на талантливи военнослужещи, предназначен да ги стимулира да останат на служба. Това се случва, след като Бундесверът предостави на германския парламент доклад, че 1537 войници вече са напуснали служба, намалявайки числеността на германската армия до 181 514 души.

Според Лекорню подобни разговори сега се водят във всички столици, във всички демократични държави, където има професионални армии без наборна служба. "На срещите на НАТО можем да говорим за оборудване, но сега говорим и за това ... за нивото на задържане в армията", добавя той.

Така например, Дания обмисля възможността за набиране на жени на военна служба, а Хърватия обмисля връщането на задължителната военна служба. За страните, разчитащи на професионална армия, задачата е да направят службата във въоръжените сили привлекателна, което в момента е трудно в условията на ниска безработица, както и ожесточена конкуренция от страна на частния сектор, се казва в публикацията.

Специалният комисар на Бундестага по въпросите на въоръжените сили Ева Хьогл заяви, че възстановяването на наборната военна служба под някаква форма е един от начините да се промени ситуацията, но по-очевидната стъпка за спиране на спада е привличането на жени в армията, доколкото като техният потенциал "далеч не е изчерпан", отбелязва тя.

Хьогл също така подчертава, че на привлекателността на военната служба влияе и базовата инфраструктура. "Когато посещавам войските, вече не чувам, че няма достатъчно каски и защитни жилетки, но чувам за липса шкафчета", пише Хьогл в годишния доклад.

Тя заключава, че ремонтът на казармите и военните обекти ще струва около 50 милиарда евро - това е половината от целия специален фонд, създаден от правителството за обновяване на въоръжените сили след началото на активната помощ за Киев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: