В машините на Boeing продължават да се идентифицират нови проблеми

В машините на Boeing продължават да се идентифицират нови проблеми Снимка: upi.com

Годината започна лошо за компанията, след скандала с аварийна врата на неин самолет, която падна по време на полет

Случаят предизвика детайлни проверки за безопасността на машините Boeing, но изглежда проблемите не свършват: в понеделник самолет 787 Dreamliner кацна аварийно, ранявайки десетки пътници, а пилотът каза, че временно е загубил контрол над самолета. Все пак екипажът е приземил самолета безопасно, но причината за случая с въпросния полет от Австралия до Нова Зеландия остава неясна. Авиокомпанията LATAM говори за технически инцидент, докато от Boeing заявиха, че събират повече информация. 

Още след първия инцидент с падналата врата (вероятно заради разхлабени болтове), пазарната оценка на      Boeing намаля с над $ 40 милиарда – и вероятно тенденцията ще продължи.

През февруари пилоти на 737 Max на United Airlines докладваха за блокиране на контролните системи, а преди две седмици Федералната авиационна администрация (FAA) отбеляза проблеми с безопасността на оборудването за размразяване на моделите 737 Max и 787 Dreamliner, което може да доведе до загуба на тяга на двигателите.

Все пак FAA разрешава на самолетите да продължат да летят, а и според Boeing проблемът не е непосредствен риск за безопасността. Преглеждайки производствения процес и стандартите на Boeing обаче, от FAA казаха в понеделник, че са открили проблеми с „наистина важни“ аспекти на производствената и монтажната линия на Boeing.

Това доведе до нов спад на акциите на компанията (BA) с 3% в понеделник и с още 4,5% във вторник. Но проблемите на Boeing са много повече от цената на акциите им. Компанията влезе в 2024 г. с накърнена репутация и с всеки нов инцидент или негативно заглавие става все по-трудно да си върне доверието на авиокомпаниите, регулаторите и пътниците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: