Експерти: американската електрическа мрежа може да не издържи на технологичния бум

Експерти: американската електрическа мрежа може да не издържи на технологичния бум

Повече от 300 милиона души в САЩ и Канада могат да се сблъскат с недостиг на електроенергия през 2024 г.

Бурно развиващата се технологична индустрия и застаряващата енергийна система на Америка се надпреварват, предизвиквайки опасения у експертите, че на хоризонта ще възникне катастрофален недостиг на електроенергия, съобщава TheWeek.

Увеличаването на броя на екологически чистите заводи и центрове за обработка на данни доведе до рекордно търсене на електроенергия. Такива щати, като Джорджия и Вирджиния, се опитват да отговорят на нуждите на тези нови енергоемки съоръжения. 

Стремителното развитие на изкуствения интелект изисква създаването на огромни хранилища за изчислителната мощност, които консумират значително повече електроенергия от традиционните центрове за обработка на данни. А енергоемкият процес на добив на криптовалути допълнително натоварва електрическите мрежи, за което свидетелства прекъсването на електрозахранването в Тексас през 2021 г.

Неотдавнашен доклад на северноамериканската корпорация за надеждност на електроенергията (NERC) предупреди, че повече от 300 милиона души в САЩ и Канада могат да се сблъскат с недостиг на електроенергия през 2024 г. поради нарастващото търсене и екстремните метеорологични явления.

При това електрификацията е нож с две остриета: разпространението на електромобилите и системите за отопление - крайъгълен камък на усилията за осигуряване на "устойчивост", създава нови пикове в търсенето на електроенергия през зимния период, което допълнително натоварва електрическите мрежи.

Въпреки че природният газ се разглежда като междинно гориво при прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници, той също си има своите проблеми. Инфраструктурата му не отговаря на стандартите за надеждност на електрическата мрежа, което поражда опасения в САЩ относно достъпността на горивото по време на пиковото зимно търсене.

Интересното е, че такива експерти, като Илон Мъск предупреждават за надигащ се недостиг на електроенергия в Щатите още през 2025 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: