Строителството на бентове задържа повишаване нивото на световния океан

Строителството на бентове задържа повишаване нивото на световния океан Снимка: https://bg.wikipedia.org

До такъв извод стигнаха сътрудници от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, съвместно със своите европейски и китайски колеги.

Фактът, че нивото на Световния океан се повишава, отдавна не предизвиква съмнения сред учените. Причината за това повишаване е глобалното затопляне, което от своя страна води до топене на ледниците и разширяване на обема на водата.

 

Досега обаче не беше ясно защо това повишаване ставаше толкова бавно - много специалисти в тази област многократно са отбелязвали, че според изчисленията им нивото на водата към настоящия момент би трябвало да бъде по-високо, отколкото е в действителност.

Международна научна група под ръководството на Томас Фредерикс от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, изглежда, е успяла да намери отговор на този въпрос. Използвайки данните за температурата, топенето на ледниците и повишаването на нивото на океана за периода от 1900 г. насам, учените разработиха нов вероятностен модел, който показва резултат, максимално доближаващ се до реалния.

 

Според авторите на изследването, за цялото това време нивото на световния океан се е повишавало относително равномерно, с изключение на два периода, които излизат извън общата схема. През 40-те години на миналия век нивото на океана се е повишило значително поради активното топене на ледниците на Гренландия, а през 70-те години на миналия век, обратно – покачването на нивото на водата рязко се забавя и причината този път, колкото и да е странно, е антропогенна, а не природна.

 

Оказва се, че през този период по цялата планета активно са се строели водноелектрически централи и са се създавали водохранилища, които са събирали излишната вода. През 90-те години на миналия век обаче, когато строителството на язовири съществено намалява, водата в Световния океан започна отново да се покачва, при това с още по-бързи темпове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: