Бихте ли поверили парите си на робот?

Бихте ли поверили парите си на робот?

Очаква се до 2027 г. индустрията за роботизирани финансови консултации да управлява $ 5 трилиона клиентски активи, при $ 3 трилиона в края на 2023 г.

Експерти отбелязват пред Еuronews, че професионалистите във финансовия сектор отдавна ползват широк спектър анализиращ софтуер (изкуствен интелект), но след появата през 2008 г. на Betterment, първият обществено достъпен сайт за роботизирани финансови съвети, технологията търпи „експлозивен растеж”.

Какво точно правят робо-съветниците? Също като професионалния софтуер, те са специфизирани и можете да изберете такъв, който пасва на вашите виждания. За момента най-популярната функция на робо-съветниците е да управляват инвестиционния ви портфейл.

Има, разбира се, някои условия. Когато се регистрирате за да ползвате определен робо-съветник, плюс обичайната за финансови операции лична информация, трябва да разкриете доколко сте склонни да рискувате, какви са инвестиционните ви цели и колко време бихте отделили, за да управлявате активите си. С всички тези данни софтуерът ще генерира ваш персонализиран инвестиционен план. 

Според експерти, решението е добро за начинаещи в инвестирането, или за хора, които нямат време да проучват пазара и предпочитат да оставят на технологията „тежката част” от работата. Но дори да сте начинаещи инвеститори, ще ви трябват основни познания в тази област - да проучите нивото на риска в сферата, в която ще се регистрирате, и „да си отваряте очите” за таксите, които ще бъдат приспадани автоматично от вашата сметка при всяка операция или на абонаментен принцип, на определен период от време.

Експертите казват, че софтуерът за управление на инвестициите е по-подходящ за малки инвеститори, които предпочитат по-ниска капиталова инвестиция – в това ниво на инвестиране роботът-съветник обикновено генерира по-добра възвращаемост. Остава въпросът колко ще ви струва.

Will AI replace Human Financial Advisors?
Снимка - tailormadepensions.eu

По принцип, разходите за робо-съветник са много по-ниски от заплащането на реален финансов консултат. Затова поддръжниците на технологията казват, че робо-съветниците имат потенциала да демократизират финансовото консултиране и да намалят неравенството сред различните по калибър, интереси и тип инвеститори. 

Но трябва ли да се доверите на робо-съветник? Като начало, индустрията за автоматично управление на активи би се развила само ако се ползва с доверието на потребителите. Според експерти, „златната ера” на робо-съветниците ще настъпи, когато „компютърното” поколение започне да инвестира

Израсли с компютърно устройство в ръка, тези генерации дори не си представят живота без технологиите, не на последно място и защото устройствата действат далеч по-оперативно и без излишно прахосване на време в разговори и дискусии, както би било с реален финансов съветник. 

Друг проблем са пристрастията, наслоени у хората, включително и в съсловието на финансовите консултанти. Един анализ на структурата в тази професие сочи, че от всички регистрирани професионалисти в САЩ, само 23.6% са жени и едва едва 1.9%. са цветнокожи. 

Логично е останалите над 75% бели мъже финансови консултатни да вникват по-трудно в специфичните нужди на жените и цветнокожите, както и в интересите на много младите инвеститори. За тези среди робо-съветниците са по-малък риск, защото не вземат решения въз основа на „субективно-емоционален опит” и не действат по интуиция

При по-големи инвестиции, обаче, робо-съветниците са ограничени, тъй като за софтуера е трудно да интегрира в изчисленията си фактори като здравен или семеен статус на инвеститора. Тогава можете да използвате хибриден робо-съветник - услуга, при която инвестиционната консултация е частично автоматизирана, но включва и човек експерт. Ясно е, че финансовите консултанти приветстват такъв тип съчетано обслужване, Остава само да се съчетаят добре и „хибридните" такси.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: