Макрон „не може да изключи“ изпращането на западни войски в Украйна

Макрон „не може да изключи“ изпращането на западни войски в Украйна Снимка: thelocal.fr

Макрон иска да създаде коалиция, която да доставя на Украйна ракети и бомби

Френският президент Еманюел Макрон след среща с държавни глави в Елисейския дворец на 26 февруари обяви създаването на коалиция за оказване на спешна подкрепа на Украйна. Той обещава на украинската армия доставки на ракети със среден и голям обсег и бомби.

Освен това  той допусна, че западни войски могат да бъдат изпратени в Украйна. По-рано това заяви и премиерът на Словакия Роберт Фицо.

Според френския президент Европа и Франция „не трябва да изключват“ възможността за изпращане на западни войски в Украйна.

Днес няма консенсус по отношение на разполагането на сухопътни войски по официален, предвиден и одобрен начин. Но нищо не трябва да се изключва в динамиката. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да спечели тази война“, каза Макрон.

Присъстващите на срещата в Елисейския дворец постигнаха споразумение за сътрудничество в пет области: киберзащита; съвместно производство на мощни оръжия и боеприпаси в Украйна; „защита на държави, пряко застрашени от руската офанзива в Украйна“, по-специално Молдова; невоенна подкрепа за Украйна по границата с Беларус; операции по разминиране на територията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: