Трето мече е спасено в рамките на по-малко от 10 дни в района на Чепеларе

Трето мече е спасено в рамките на по-малко от 10 дни в района на Чепеларе Снимка: bg.wikipedia.org

Към момента не са установени обстоятелства, от които да се направи извод за бракониерство

Трето мече е спасено днес от РИОСВ - Смолян, в рамките на по-малко от 10 дни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. То е намерено също в района до град Чепеларе, в близост до главен път Пловдив – Смолян. По време на спасяването му са се включили и служители от ТП Държавно горско стопанство „Хвойна“.

По мнение на експертите от РИОСВ - Смолян, най-вероятно мечето е братче/сестриче на спасеното в петък. Уловено е, без да се използва упойка. До този момент не е открита майка на мечетата.

МОСВ се свърза с фондация „Четири лапи“ и мечето вече пътува към Парка за танцуващи мечки в с. Белица, където ще бъде настанено и ще му се окажат необходимите грижи.

Още след първия случай на намерено мече, РИОСВ – Смолян, изпрати писма на Регионална дирекция по горите - Смолян, и Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) за проверка на районите и за засилване на контрола по Закона за лова и опазване на дивеча и проверка на издадените разрешителни за лов. В резултат на това в петък (11 юни) инж. Здравко Бакалов – директор на ЮЦДП, е разпоредил оглед в района, проверка на издадените разрешителни за лов, както и преглед на записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити мечетата. По негови думи, към момента не са установени обстоятелства, от които да се направи извод за бракониерство.

С цел цялостно решение на проблема, включително и поради зачестилите щети и среща на мечки с хора, в понеделник (14 юни)  ще се проведе работна среща между директорите на РИОСВ, ЮЦДП и РДГ.

Ще бъдат набелязани решения за засилен контрол върху бракониерството, мерки за опазване на защитения вид, както и оптимизирането на съвместната работа при нанесени щети от мечки върху селскостопанското имущество.

 

Още по темата във

facebook