Къде е причината за Малката ледникова епоха от 16 век?

Къде е причината за Малката ледникова епоха от 16 век?

може да се крие в масовото изтребление на американските индианци

Учените отдавна се опитват да установят причините за рязкото захлаждане, настъпило на Земята през 16 век, поради което този период дори се нарича Малка ледникова епоха. Това ще ни позволи да разберем по-добре текущите процеси, протичащи с климата на нашата планета.

 

Изследователи от Университетския колеж в Лондон стигнаха до интересно заключение: причината за малката ледникова епоха според тях е откриването на Америка от Колумб (1492 г.), след което тълпи от европейски колонизатори се изсипаха тук и започна геноцидът на местното население . В резултат на това милиони аборигени бяха убити или умряха от болести, донесени от европейците. Така до началото на 16 век на територията на съвременните Съединени щати местното население намалява с 90 процента.

И това според учените е било напълно достатъчно, за да предизвика ледников период по цялата Земя. Факт е, че 60-70 милиона индианци, които са живели в предколумбова Америка, са използвали огромни територии за обработваема земя и ливади, а когато местните жители са изчезнали, на тази земя бързо израснала млада гора. Общата му площ е приблизително 550 хиляди квадратни километра - това е една десета от всички гори на Амазонка.

Новата растителност се нуждаеше от колосално количество въглероден диоксид, който консумираше от атмосферата, в резултат на което настъпи глобално охлаждане на планетата. Днес виждаме обратния процес: излишъкът от въглероден диоксид причинява забележимо затопляне. За да се справим с излишния CO2, трябва или да залесим площ с размера на Тексас, или по някакъв начин да намалим нашите въглеродни емисии.

След като се запознаха с констатациите на британските учени, световните климатологи и прогнозисти ги намериха за много интересни, но не и безспорни. Ако всичко в природата се случваше толкова недвусмислено и праволинейно, тогава човечеството, непрекъснато нарастващо на брой и все повече унищожаващо гори за посеви, отдавна щеше да доведе планетата до глобална катастрофа. Това обаче все още не се е случило.

Но има и други, например създадени от човека, фактори, които имат отрицателно въздействие върху климата на Земята, може би не по-малко сериозно от масовото обезлесяване.

Оказва се, че т.нар Малката ледникова епоха се дължи на други причини, които все още не са ни известни, например поради изригването на супервулкани (дори има фантастична теория, че по това време на Земята е имало ядрена война). Следователно все още не си струва да се твърди с увереност, че сегашното „глобално затопляне“ (което по някаква причина е по-скоро като охлаждане) е причинено от „доминирането“ на въглеродния диоксид в атмосферата ...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: