Оказва се, че пластмасата за многократна употреба е по-вредна от еднократната

Оказва се, че пластмасата за многократна употреба е по-вредна от еднократната Снимка: https://pixabay.com/bg

И всичко това заради нейното „погребване", а не рециклиране.

Специалисти от Университета в Мичиган проведоха ново проучване, в което установиха, че пластмасата за многократна употреба е по-вредна за екологията, отколкото тази за еднократна употреба.

 

Според авторите на новата научна разработка, изследването е първото, в рамките на което се изследва използването на пластмасата в мащабите на една цяла страна, а именно в САЩ.

В хода на научната работа експертите изучават напълно различни аспекти от „живота" на пластмасата. Изследването на многократно използваната пластмаса, която се превръща включително и в строителни отпадъци, показа, че такъв тип материали много често не се преработват, а просто се „погребват“ в депа за отпадъци, което причинява огромна вреда на околната среда.

 

Припомняме, че много от големите държави в света в момента разработват свои собствени програми, в рамките на които ще се борят с огромното количество пластмасови отпадъци. Така например Германия планира през 2021 г. да започне да се отказва от пластмасовите торбички и прибори за хранене. На свой ред Европейският съюз също разработва набор от мерки за отказване от най-масово употребяваните материали, произвеждани от пластмаса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: