The New York Times ще съди OpenAI за обучение на чатбота върху статии на изданието

The New York Times ще съди OpenAI за обучение на чатбота върху статии на изданието

Иск е предявен и към Microsoft

Една от най-големите американски медии, вестник The New York Times, съди компаниите, разработващи изкуствен интелект (ИИ) - Microsoft и OpenAI - за обучение на техните чатботове по нейни статии. Това е първото голямо издание, което подаде искове в съда срещу Microsoft и Open AIR.

Делото е заведено във Федералния окръжен съд в Манхатън. Изданието не изисква някаква конкретна сума за обезщетение за нанесени морални щети, но в иска се посочва, че компаниите, които са нарушили авторските права на The Times трябва да бъдат наказани с "милиарди долари законни и фактически щети". Ищецът настоява, че претенциите са свързани с "незаконно копиране и използване на уникално ценни работи на" The Times.

При това едно от основните претенции на изданието към разработчиците на ИИ е, че сега техните чатботове се конкурират с вестника като източници на достоверна информация.

И макар вестникът да не изисква пари от ответниците, той призовава всички водещи медии да "унищожат всички модели чатботове и данни за обучение, които използват материали на The Times, защитени с авторски права".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: