Унгария отново блокира € 50 милиарда европейска помощ за Украйна

Унгария отново блокира € 50 милиарда европейска помощ за Украйна Снимка: breitbart.com

Според европейски лидери, преговорите за финансирането за Киев ще бъдат подновени в началото на следващата година.

Украйна е критично зависима от финансирането, което ЕС и САЩ ѝ предоставят, докато продължава да се бори с руските окупационни сили, припомня ВВС. Унгарският премиер Виктор Орбан обаче наложи „вето за допълнителни пари за Украйна”, часове след споразумението за начало на преговорния процес за членство в ЕС на Украйна и Молдова и предоставянето на статут "кандидат член" на Грузия.

Унгария не наложи вето на това решение, но при гласуването унгарският премиер напусна залата „предизвикателно”. Според дипломати, Олаф Шолц е „подсказал” на Виктор Орбан този ход, за да може гласуването да продължи. Говорител на Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, каза, че решението е било единодушно.

Коментирайки унгарското вето за финансовата помощ, нидерландският премиер Марк Рюте каза: „Все още имаме малко време, Украйна няма да остане без пари през следващите няколко седмици“. На брифинг за медиит в ранните часове на днешния ден Шарл Мишел потвърди, че всички лидери на ЕС без един са се споразумели за пакета от помощи.

Европейската комисия отбелязва, че е в интерес на Унгария да се договори за помощта, тъй като освен средствата за Украйна, пакетът включва и € 15 милиарда за защита на европейските граници от нелегални мигранти, от което Будапеща има интерес, припомня rbc.ru. Но според еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан, ЕК има "план Б" в случай на унгарско вето. Financial Times сйща писа, че за финансиране на Киев може да бъдат използвани извънбюджетни източници.

Унгария блокира финансовата помощ за Украйна за втори път, поставяйки като условие размразяването на € 30 милиарда от фондовете на ЕС, предназначени за Будапеща, но блокирани заради неизпълнени реформи в унгарската съдебна система. В отговор Европейският съюз отпусна € 10 милиарда, с аргумента, че Унгария е изпълнила условията на Хартата за основните права на ЕС, но Виктор Орбан очевидно иска повече.

По отношение на финансирането за Украйна, унгарският премиер отдавна е против, посочвайки, че страна, която не е член на ЕС не може да получава европейско финансиране. Макар че волно или неволно избегна гласуването за началото на преговорния процес за членството на Украйна в ЕС, по-късно с видеообръшение във Facebook Орбан се дистанцира от решението на ЕС, заявявайки: "Членството на Украйна в ЕС е лошо решение. Унгария не иска да участва в това лошо решение". 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: